Home Inloggen Evenementen Forum Documentatie
Aanmelden / Inloggen


Sturing op geluidsniveau / omgevingsgeluid
Auteur Bericht
11 juli 2019 om 13:09
author
Hallo allemaal,
Ik ben op zoek naar een sensor die het geluidsniveau in de omgeving meet en bij bepaalde waarden acties gaat uitvoeren.
Is er zoiets? Of hoe is zoiets te realiseren?

Ik hoor graag of iemand zoiets al ooit heeft gerealiseerd en waarmee.

Groeten,
Harm

11 juli 2019 om 13:12
author
Ewald Sarneel
Engineer
KNX denk ik niet, maar ik weet dat de firma bgrid in het nieuws is geweest omdat ze hier iets voor hadden gemaakt. Waar ga je het voor gebruiken? https://bgridsolutions.com/

bGridRealizing the world's smartest buildings

https://bgridsolutions.com/
11 juli 2019 om 13:24
author
Beste Harm, Hiervoor zou je de HDL HDL-M/US05.1 kunnen gebruiken met Ultrasonic. https://www.hdlautomation.com/goods.php?id=120

11 juli 2019 om 13:58
author
Marco Douwma
Technisch Specialist Jung KNX
Hoi Harm, In het verleden heb ik een soortgelijke vraag opgelost met behulp van Axis IP camera's, Deze hebben geluidsniveau meting in hun software, en kunnen bij het overschrijden van het niveau een TCP of UDP telegram versturen. Het TCP / UDP telegram, kun je in de bekende visualisatie pakketten weer vertalen naar een KNX actie. Jung heeft hiervoor de Jung Visu Pro software, welke je hier onder andere voor kunt gebruiken. https://www.jung.de/nl/online-catalogus/349205445/ mocht je ge√Įnteresseerd zijn waar dit project staat en/of hoe het is geconfigureerd, kun je me altijd benaderen. Succes met je project !!

11 juli 2019 om 14:32
author
Bedankt! Even jullie dingen bekeken, ik denk dat de oplossing met de (Axis) camera het best in de buurt komt. Bedankt voor jullie input! @Ewald: Ik ben bij vrienden bezig in hun woning domotica toe te passen en ze hadden een stukje van Hager gelezen dat er wat dingen mogelijk waren met licht in de kinderkamer (als het kind begint te huilen, wat licht aan, etc.). Dat wilden we eens proberen of het echt werkt:-).

11 juli 2019 om 17:37
author
Peter Verhulst
Domotica engineer
Er zijn ook KNX beweging melders die reageren op geluid. Esylux bv. Ik heb het zelf nog niet toegepast, maar het lijkt mij zeer toepasbaar. En anders een 0-10V geluidsensor koppelen aan een 0-10V ingang. Kan je mogelijk nog met bepaalde geluidsniveaus andere acties laten gebeuren.

12 juli 2019 om 08:54
author
Roel van Gestel
Eigenaar / Integrator (UItvoerend)
ik denk dat je eerst moet weten wat voor geluid het is (frequentie en db vermogen afhankelijk) als het puur om geluidsignalering gaat algemeen op db nivo dan met een goede IPcamera registreren. Ik kan hier desgewenst wel een mooie oplossing op IP basis voor leveren indien nodig.

12 juli 2019 om 10:02
author
Hager heeft iets zoals de IoT controller. Deze werkt samen met het weerstation van Netatmo. De binnenunit van dit weerstation meet ook het geluidsniveau.

12 juli 2019 om 20:57
author
Freddy van Geel
KNX Tutor - Docent elektrotechniek
Een klant van mij heeft een babyfoon functie gemaakt met een axis camera en xxter. De http trigger bij een te hard geluid laat een script in xxter starten waarbij een push bericht gestuurd met een snapshot van de camera naar de aangewezen devices. Je kan in dat script desgewenst ook verlichting schakelen of zo..

15 juli 2019 om 08:36
author
Ewald Sarneel
Engineer
Benieuwd naar de ervaringen/use cases, want ik kan mij inderdaad voorstellen dat frequentie dynamiek, duur en dynamiek moeilijk zijn af te stemmen voor elke situatie..

15 juli 2019 om 21:28
author
Erik Karsemeijer
Coördinator Minor Domotica bij Hogeschool Utrecht
Veel Axis camera's hebben standaard een geluidsdetectie aan boord. Een optie is een geluidsmeting met een 0/1-10Volt uitgang te nemen. Maar hoe wil je het geluid detecteren? Op 1 locatie? Moet de microfoon gericht zijn of omni? En voor wat voor soort geluiden? Met name het spectrum en intensiteit? Meer vragen dan antwoorden dus!