Decentrale drives maken sorteerlijnen sneller en efficiënter

Like dit als eerste! Reageer als eerste! 20-11-2020
Door de snelle ontwikkeling van e-commerce groeit het aantal pakketjes dat bij mensen thuis wordt afgeleverd gestaag. Om meer pakketten sneller en efficiënter te kunnen sorteren, wordt het sorteercentrum van een groot internationaal koeriersbedrijf in het Zweedse Malmö gemoderniseerd en uitgebreid. Met de decentrale frequentieregelaar Sinamics G120D borgen MHS International en Siemens op een veilige manier een hoge sorteersnelheid.


Door de snelle ontwikkeling van e-commerce groeit het aantal pakketjes dat bij mensen thuis wordt afgeleverd gestaag. Om meer pakketten sneller en efficiënter te kunnen sorteren, wordt het sorteercentrum van een groot internationaal koeriersbedrijf in het Zweedse Malmö gemoderniseerd en uitgebreid. Met de decentrale frequentieregelaar Sinamics G120D borgen MHS International en Siemens op een veilige manier een hoge sorteersnelheid.

Alleen al in Nederland zijn vorig jaar 576 miljoen pakketjes verstuurd. Dat blijkt uit cijfers van toezichthouder ACM (Autoriteit Consument & Markt). Dit was een stijging van 13% ten opzichte van 2018. Deze trend is in heel Europa zichtbaar. Mensen bestellen dan ook steeds meer online. De afgelopen jaren is het thuisbezorgen van pakketten sneller en goedkoper geworden. Dankzij efficiënte sorteercentra met intelligente systemen kan een pakket al de volgende dag worden afgeleverd.

Moderniseren

Om het groeiende pakketvolume te kunnen blijven verwerken, laat een internationaal koeriersbedrijf zijn sorteercentrum in Malmö moderniseren. MHS International, de Europese dochter van het Amerikaanse Material Handling Systems (MHS), herautomatiseert twee sorteerlijnen die in een loop met elkaar verbonden zijn. In de Verenigde Staten behoort MHS met klanten als UPS en FedEx tot de grootste system integrators op het gebied van material handling. In 2017 werd in

’s-Hertogenbosch MHS International opgericht. Een jaar later breidde MHS haar positie in Europa verder uit door de overname van het in Houten gevestigde Van Riet MHS, specialist in geautomatiseerde transport- en sorteeroplossingen voor warehouses.

Simpel en kostenbesparend

Het project in Malmö wordt door MHS International uitgevoerd in opdracht van MHS Houten, het voormalige Van Riet MHS. Lars Fraaije, projectleider Engineering bij MHS International, vertelt: “De capaciteit voor pakketafhandeling in Malmö wordt ruim verdubbeld. Twee bestaande high capacity sorteerinstallaties krijgen een update.” De decentrale drives Sinamics G120D maken deel uit van de automatiseringstechnologie die hiervoor nodig is. Ze worden door MHS International geëngineerd en geïmplementeerd. Ze vormen een kostenefficiënt alternatief voor de traditionele frequentieregelaars in de schakelkasten. Fraaije: “Deze multi-inzetbare decentrale drives communiceren supersnel via Profinet en bieden veel diagnosemogelijkheden. Door de geïntegreerde veiligheidsfuncties zijn externe beveiligingscomponenten niet nodig. Simpel en kostenbesparend.”

Door goed naar elkaar te luisteren kom je samen tot de meest slimme en kostenefficiënte oplossing.

Rogier Janssen, Key Account manager Digital Industries bij Siemens

IT-infrastructuur

Het succesvol en in hoge aantallen toepassen van de Sinamics G120D vergt volgens Fraaije de nodige IT-kennis. “Het IT-netwerk moet op orde zijn en de IP’s moeten correct gedefinieerd zijn om de cyclustijden goed te handhaven. Siemens heeft ons hierin geadviseerd. Behalve technische aspecten hebben we met Siemens ook de balans tussen kosten en gewenste functionaliteit uitvoerig besproken.”

Rogier Janssen, Key Account manager Digital Industries bij Siemens: “Je kunt technologie zo luxueus maken als je wil, maar waar het om gaat is dat ze doet wat de klant verwacht en binnen zijn budget past. Wij kennen onze producten, maar de system integrator kent de applicatie van zijn klant. Door goed naar elkaar te luisteren kom je samen tot de meest slimme en kostenefficiënte oplossing.”

Door kennis en ervaring te bundelen, kom je verder. Dat is de kracht van een partnership

Lars Fraaije, projectleider Engineering bij MHS International

Bij MHS International ervaart men deze samenwerking als zeer waardevol. Fraaije: “Wij zijn een echte system integrator met veel kennis van handling systemen. We hebben eigen transportbanden en lijnsorteerders, maar zijn niet specifiek gefocust op onze eigen producten. Bij het automatiseren van handling systemen gebruiken we technologie van diverse fabrikaten. Per project zoeken we de meest geschikte oplossing. Mooi dat Siemens hierin meedenkt! Door kennis en ervaring te bundelen, kom je verder. Dat is de kracht van een partnership.”

Duurzame investering

Door zijn brede functionaliteit en de Profinet-communicatie is de Sinamics G120D een duurzame investering. Janssen: “Je hebt minder bekabeling nodig en de kans op fouten en installatiekosten zijn aanzienlijk lager. Hierdoor ben je per as goedkoper uit dan met conventionele drives.” Fraaije: “Het plug & play-principe op basis van connectoren is handig voor de monteurs in het veld. Vanwege de personeelsschaarste zijn dit steeds vaker personen zonder een basisopleiding in de elektrotechniek. Gebruiksvriendelijke technologie maakt het eenvoudiger voor bedrijven om ook zij-instromers in te zetten.”

Predictive maintenance

De implementatie van de technologie in Malmö ging op 1 juli van start. De werkzaamheden duren tot februari 2021. In deze periode wordt een tijdelijke sorteerlijn gebruikt om de continuïteit van het sorteerwerk te borgen. Na de oplevering gaat MHS International de gemoderniseerde sorteerlijn onderhouden. Fraaije: “We willen dit zoveel mogelijk op afstand doen. De veiligheid is goed geborgd aangezien Siemens veel aandacht besteedt aan de cyber security van haar oplossingen. Via intelligente edge devices kunnen klanten op de werkvloer data verzamelen en periodiek met ons delen. Hierbij lopen de datastromen in één richting. Dit vormt een mooie basis voor predictive maintenance. In Amerika doet MHS dit al vaak en we hopen het ook in Europa meer te gaan doen.”


https://new.siemens.com/nl/nl/bedrijf/stories/sieformatie/modernisering-sorteercentrum.html