Deltion College aan de slag met vernieuwde KNX praktijkopstelling

6 likes 2 reacties 06-02-2020
Op 14 januari namen de docenten elektrotechniek van Deltion College een nieuwe domotica praktijkopstelling van Leertouwer in ontvangst . “Met deze praktijkopstelling zijn we in staat om de studenten kennis te laten maken met de eindeloze mogelijkheden van domotica die ze in de praktijk tegen gaan komen.” Aldus docent John Klinge. “Dit systeem bevat recente hardware en software waarmee de studenten zelf een compleet KNX gestuurde smart home kunnen ontwerpen én testen.”

De praktijkopstelling is ontworpen en gebouwd door Leertouwer uit Barneveld. Vanuit mijn functie als domotica engineer hebben we deze opstelling samen met de Techniek Academie Harderwijk, bedacht. Docenten van verschillende opleidingsinstituten, waaronder Deltion College, en mensen uit het vak dachten mee en schreven de lesmodules samen met Tutorial Opleidingen en Advies. Vorig jaar bouwden we de eerste praktijkopstelling en die rouleert nu al een tijdje onder verschillende scholen.“

John Klinge is één van de docenten die namens Deltion College onder de vlag van Platform Techniek noordwest Veluwe heeft meegewerkt om lesmateriaal te maken voor domotica voor MBO niveau 2, 3 en 4. “Wij bieden bij Deltion College verschillende elektrotechnische opleidingen aan waar domotica een onderdeel van is. We hebben prachtige praktijkopstellingen voor allerlei onderdelen van het vak, maar onze domotica opstelling voor KNX werd gedateerd. Studenten mogen met de nieuwe opstelling zelf software maken in ETS en inschieten in de componenten, storingen zoeken en oplossen en praktijkoefeningen uitvoeren zoals het maken van scenes. Nu we deze praktijkopstelling vast op school hebben, kunnen de studenten simuleren waar ze in de praktijk ook mee te maken krijgen!”

Naast de fysieke ingebruikname van de opstelling vond ook de overdracht van een stuk kennis plaats. We documenteerden de installatie zeer gedetailleerd en schreven mee met een volledige praktijkhandleiding voor het systeem. “Voor de programmering van de installatie gebruiken we ETS software. De studenten zien hier de opbouw van de installatie en kunnen zelf programmeren. Leertouwer heeft 5 standaard softwaremodules meegeleverd waarmee de installatie bediend wordt. Deze software sluit aan bij de 5 ontwikkelde onderwijs modules. De docenten en studenten hebben hiermee eindeloos veel mogelijkheden om praktijkoefeningen te maken.”

De praktijksopstelling in detail

De installatie bestaat uit 3 panelen. Het hart van de installatie is een schakelpaneel met diverse actoren zoals een 4 kanaals dimactor die toepasbaar is voor zowel LED als gloei- en halogeenlampen. Daarnaast een lokale programeerinterface waarmee je een computer kunt aansluiten om lokaal alles te programmeren. Dat kan ook via de ingebouwde WIFI router. Centraal zitten de Gira S1 en X1 modules om lokaal of via een app toegang te krijgen via het netwerk om te programmeren. De S1 geeft een veilige toegang tot de installatie om deze op afstand te beheren of programmeren. Want direct een poort open zetten op de router is zeker niet veilig. Ook dat is een leerzaam onderdeel voor de studenten.

Het tweede paneel is een visualisatiekast met sensoren waarin een woonhuis gesimuleerd wordt. Het huis is een tweedimensionaal plattegrond met in verschillende ruimtes diverse componenten zoals: 

  • • verlichting 
  • • wandcontactdozen 
  • • raamcontacten die aangeven of een raam open of dicht staat 
  • • een sleutelschakelaar 
  • • tastsensoren 
  • • Een PI regelaar die kan reageren op de verwarming en bewegingsmelders
  • • Een IP camera

Deze slimme IP camera is een aantrekkelijk component  met de intercom die de studenten via een app allerlei commando’s kunnen geven.

In plaats van de visualisatiekast kan ook het derde paneel, de klemmenkast, gebruikt worden. Hiermee zijn allerlei praktijk situaties direct programmeerbaar en koppelbaar met het schakelpaneel. Studenten kunnen hiermee realistisch de afgaande bekabeling in een (demo) woning aansluiten op de klemmenkast. Zoals het in de praktijk dus ook echt gebeurt.

Over Deltion College

Deltion is er voor iedereen. Of je nu jong of oud bent. Een eigen bedrijf hebt of net klaar bent met het vmbo. Het Deltion College werkt dagelijks vol enthousiasme aan de opleidingen van onze studenten. Iedereen kan een opleiding volgen op de manier die het best bij hem of haar past.

We zijn gevestigd in Zwolle. Als partner willen we een actieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de arbeidsmarkt in onze regio. We hebben de faciliteiten en maatschappelijke blik die ervoor zorgen dat studenten en medewerkers zich zo succesvol mogelijk ontwikkelen. In hun beroep, de maatschappij en privéleven.

De cijfers:

• 225 opleidingen
• 19.000 studenten 
• 1.400 medewerkers 
• 5.000 relaties in het bedrijfsleven 
• 7+ studenttevredenheid 

Over Leertouwer

Leertouwer is een veelzijdige en innovatieve systeemintegrator in elektrotechniek, klimaatinstallaties en ICT. We richten ons op de markten wonen, werken, zorg en industrie waar we onder andere actief zijn met oplossingen op het gebied van gebouwautomatisering en energiemanagement. Onze relaties waarderen ons als een goede en betrouwbare partner. Inmiddels staan wij al meer dan 90 jaar voor onze klanten klaar. En wij blijven ons inzetten voor het realiseren van hun wensen in een functionele, doordachte en toekomstvaste installatie. Niet voor niets is onze missie: duurzaam verbinden.