Geslaagde netwerkbijeenkomst vergroot bewustzijn bij Professionals

5 likes 2 reacties 07-06-2019
Wat weten we van cyber security? Als techneuten beginnen we in veel gevallen meteen over VPN’en, beveiligde routers, slimme hardware of KNX Secure. Maar het grootste gevaar is de mens zelf. Dat vertelde Ron Oostveen, ethical hacker bij KPN op de KNX metwerkbijeenkomst. Besef als system integrator dat jij en je laptop een ‘hot target’ bent voor een hacker. Via jouw laptop kan hij bij veel klanten van jou het netwerk binnenkomen.

De eye-openers van Ron Oostveen markeerden een veelbelovende start van de bijeenkomst. Zijn ruim een uur durende key-note verveelde geen moment. Na de ethical hacker stond Werner Vink klaar om een presentatie te geven over wat te doen met data. De moderne GBS’en produceren een ongelooflijk grote hoeveelheid data. En die data kan een belangrijke rol spelen bij het efficiënter benutten van energie in gebouwen.

Project Haystack
Werner presenteerde daarom het initiatief Project Haystack; een internationaal initiatief om de benamingen en tagging van installaties, producten, sensoren en dergelijke op een universele wijze uit te voeren. Dit is van groot belang om straks alle data uit systemen te kunnen gebruiken en uitwisselen. Uiteindelijk is het essentieel dat de installatiesector aan de slag gaat met datagedreven prestatie-analyse en -borging. Binnen de TVVL heeft Werner Vink daar, samen met anderen een opleiding voor ingericht. Deze start op 29 oktober en is zeer geschikt voor elke system integrator die met zijn opdrachtgevers wil werken aan het vergroten van inzicht in alle data die de systemen produceren. Interesse? Ga naar www.tvvl.nl/cursussen/pah

De gevolgen van moderne technologie
Na de pauze was er aandacht voor vijf korte presentaties van mensen uit het KNX-netwerk. Kees-Jan ’t Mannetje, werkzaam bij ABB maar ook inspirator en spreker over duurzame technologie, verduidelijkte de gevolgen van de moderne technologie. Dankzij smart grid, blockchain en kunstmatige intelligentie gaat straks het licht niet uit. Onder meer deze ‘zegeningen’ van de energietransitie biedt heel veel nieuwe rollen en kansen voor de installateur en system integrator.

Prestaties monitoren
Freddy van Geel van xxter liet zien hoe je met monitoring van de installaties via KNX heel duidelijk in beeld kan brengen wat je prestaties zijn. En daarmee scoor je direct ‘punten’ wanneer je voor een gebouw een BREEAM-score moet realiseren. Maar de monitoring is natuurlijk ook handig om ongeacht welke eigenaar van het pand bewust te maken van de prestaties van zijn installaties.

Clima-ECO systeem
HVAC-installaties aansturen met KNX was, zeker in grotere projecten, een uitdaging. Gertjan Demolon van ABB presenteerde het nieuwe Clima-ECO systeem dat speciaal ontwikkeld is om HVAC-systemen rechtstreeks met KNX aan te sturen en dat dus ook in ETS programmeerbaar is.

Dali overbodig
Mean Well, een Taiwanese specialist in voedingen, is sinds dit jaar lid van KNX Nederland. In de afgelopen drie jaar is Mean Well druk bezig geweest om een portfolio met KNX-producten op te bouwen. De KNX-voedingen waren hun eerste product, maar op de bijeenkomst introduceerde het bedrijf een KNX-driver voor led-verlichting die een Dali-systeem overbodig maakt. De driver is rechtstreeks met KNX aan te sturen en programmeerbaar in ETS.

HVAC praktijkcase
De afsluiting van de middag was voor system integrator Koen van de Donk van Hevac. Hij presenteerde een praktijkproject op een landgoed waar hij de bemetering en monitoring van praktisch alle energiestromen voor zijn rekening neemt. Maar niet nadat hij eerst had gezorgd dat de regeling en aansturing van de HVAC-installaties goed gingen functioneren. Hoewel de HVAC-installaties niet via KNX waren aangestuurd, heeft hij wel het KNX-systeem gebruikt om de aansturing en bemetering van de klimaatinstallaties te optimaliseren.

Kon je de bijeenkomst niet bijwonen, dan heb je echt iets gemist. Wil je de presentaties nog eens nakijken, download dan de handouts als pdf-document in het documentatie-overzicht.