Hoe smart zijn we?

1 like Reageer als eerste! 25-01-2019
Behoor jij niet tot de generatie die met regelmaat de smartphone gebruikt voor andere doeleinden dan bellen en berichtjes versturen? Oh, toch wel dus!

Steeds meer mensen vinden het vrij normaal om de parkeerkosten te betalen via een parkeer-app, om een reële aankomsttijd door te krijgen door een navigatie app te gebruiken omdat ie “beter” is dan menig navigatie systeem in de auto ingebouwd.

We laten ons via de app vertellen met welke snelheid we hebben hardgelopen of hoe lang we op de mountainbike hebben gezeten en zelfs hoeveel calorieën zijn verbrand.

We scannen vanuit de app met behulp van de “on-board” camera, de badges van bezoekers op een beurs c.q. evenement en kijken op de voetbal app hoe onze favoriete club heeft gespeeld.

We vragen onze vrienden via een app om een deel van de rekening op het terras over te maken en reserveren een plek bij de groepsles op de sportschool.

Ook kunnen we eenvoudig de status van onze auto zien of waar ie staat en zit ie wel op slot. En net zo gemakkelijk openen we een app om in noodgevallen te kunnen achterhalen waar de dichtstbijzijnde AED locatie zich bevind.

In huis luisteren we muziek door via een app muziek te “streamen” of gebruiken de smartphone als afstandsbediening voor de tv.

...............Zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Is onze bouwkolom dan niet mega ouderwets, zou je denken?

Gelukkig zien we veranderingen in de laatste jaren. Slimme thermostaten voor een comfortabele temperatuur regeling. Een app waarop de opbrengst van de zonnepanelen zichtbaar worden gemaakt en de “voorlopers” hebben een app waar de status en het gedrag van de warmtepomp te volgen is.

Maar nog steeds wordt er verwacht dat de bewoner van een nieuwe woning opstaat om de verlichting in te schakelen of juist iets wil terug dimmen mits hierin is voorzien.Ook als de screen of de zonwering omlaag moet, is het toch normaal, dat de bewoner de zwengel of het koord in de hand neemt en mechanisch de raambekleding bediend.

Best bijzonder dat we hier niet qua beleving dermate achter blijven. Is de aannemer dan anders dan een auto fabrikant? Is de designer van de auto veel meer gefocust op wensen van de consument dan de installatie adviseur? Of is juist de prijs bepalend?

Het zou ook kunnen zijn, dat wij als consument een auto kopen, waar ons al die mooie snufjes gewoon in de maag worden gesplitst. Je kunt niet eens een auto kopen zonder centrale vergrendeling of zonder automatische binnenverlichting. Zou jij het weglaten als je deze keuze zou hebben? Ik denk ’t niet.We weten niet beter…. omdat iemand het voor ons bedenkt dat het fijn is en omdat het standaard is en geen keuze, weten we ook niet wat het kost.

Hoe mooi zou het zijn, als onze woning ook standaard met diverse handige zaken zou worden opgeleverd. Je krijgt het er gewoon bij, als je een huis koopt. Utopie? Ik denk het niet. De bouwkolom moet alleen anders denken. De installatie die al veertig jaar hetzelfde is, moet op de schop.

Wat belangrijk is, is dat er een “standaard” wordt gekozen om een stabiele factor qua systeem in huis te hebben. Deze basis kan dan door de bewoners zelf worden uitgebreid. Tegenwoordig praat alles IP of IoT, waardoor een flexibele wensen schil, om de basis “gebouw-gebonden” installatie kan worden gelegd. De producten die je kunt toekennen aan deze flexibele schil, kunnen gewoon mee, in de verhuisdoos. De basis blijft zitten, want die hoort immer bij de woning en zou een waarde vermeerderd effect moeten hebben op de verkoopprijs.

Er is een hele mooie standaard in de installatie wereld en deze heet KNX. Hier zijn wereldwijd ruim 430 fabrikanten die producten aanbieden volgens dit protocol. Dus perfect geschikt voor de toepassing als basissysteem in een woning. Nu heeft KNX helaas een imago gecreëerd van “veel te ingewikkeld” en “veel te duur”. Waarschijnlijk is dit ook de reden dat veel fabrikant eigen systemen zijn ontstaan, waardoor velen de bomen door het bos niet meer zien.

Mooi om te zien, dat vele fabrikanten wel aan deze standaard blijft vasthouden.

Theben, een Duitse fabrikant, heeft ervoor gekozen om deze standaard (die al ca. 25 jaar wordt omarmd) ook niet los te laten. Alleen de beleving: “te duur” en “te moeilijk” zijn meegenomen in de uitdaging om een toegankelijker en laagdrempeliger systeem op de markt te brengen.

LUXORliving is hiervan het resultaat. Een zeer eenvoudige programmeertool LUXORplug, welke niet alleen toegankelijker is voor elke installateur, maar ook door sneller te kunnen configureren de kostprijs van de installatie drastisch laat zakken.

Daarnaast is er een app bediening voor de consument, LUXORplay, die zeer intuïtief te bedienen is en door één druk op de knop gegeneerd kan worden. Dit in tegenstelling tot veel visualisatie oplossingen, waar een programmeur een dag bezig is om er een mooi, werkend plaatje van te bouwen.

Het systeem kan worden gebruikt voor de sturing van verlichting, zonwering en klimaat. Kortom: een Plug & Play oplossing voor een toegankelijk prijsniveau.

Het wordt toch echt tijd, dat de standaard woningbouw met de tijd mee gaat, als het gaat om installatietechniek. Ben je aannemer, projectontwikkelaar of installateur en wil je meer weten hierover?

Neem contact met me op en ik maak graag een afspraak.

INFO: LUXORliving