IoT zorgt voor groeispurt in wereld van Smart Homes en Smart Buildings

3 likes 3 reacties 19-03-2019
De toenemende populariteit van Internet of Things (IoT) leidt tot nieuwe records in het segment van de slimme woningen en gebouwen. Daarbij gaat het niet alleen om reguliere consumentenoplossingen, maar ook om specifieke netwerken gekoppeld aan IP-gebaseerde oplossingen. Vandaag de dag bereiken IP en digitalisering alle gebieden van het leven. Door die problemen en onderwerpen tijdig te identificeren, kon KNX een infrastructuur creëren, bekend als KNX IoT, die IoT-fabrikanten en systeemintegratoren voorziet van belangrijke technologie en expertise voor de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van het IoT. Dit maakt het mogelijk om het portfolio met producten aanzienlijk uit te breiden voor onderwerpen als energiebeheer, mobiliteit, hernieuwbare energie, energieopslag, slimme meters en smart grid.

Profiteren van de positieve trend

Slimme woningen en gebouwen zijn niets nieuws. Echter, sinds de geboorte van KNX in 1990 vormen vier elementen de basis voor de toekomstvaste standaard:

• het absolute behoud van de compatibiliteit van alle producten,

• een restrictief certificatieproces,

• een goed gedefinieerde samenwerking,

• een consistente, neutrale programmeertool.

Het resultaat is dat deze kwaliteitsvoordelen ook terug te zien zijn in de verkoop van de producten door fabrikanten van oplossingen voor slimme woningen en gebouwen. In markten met de hoogste volumes is de omzet soms met meer dan 60% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.

Groeiende belang van KNX

De feiten en cijfers van de groei komen naar voren in een pan-Europese enquête van BSRIA. Zij concludeert dat KNX het meest populaire protocol is in de meeste Europese markten. De standaard draagt bij aan de technische standaardisatie in de industrie. BSRIA schat dat het aandeel KNX-gebaseerde oplossingen gemiddeld 50% bedraagt. Dit weerspiegelt het groeiende belang van KNX in Europa. Zelfs in het Verenigd Koninkrijk, waar de markt meer wordt gedomineerd door fabrikantspecifieke oplossingen in vergelijking tot continentaal Europa, stijgt het marktaandeel van KNX al tot 27%.

De toekomst stevig onder controle

Na de zeer positieve ontwikkelingen in 2018, zoals de veilige transmissie met KNX Secure, de eenvoudige inbedrijfstelling met ETS Inside en de zeer sterke uitbreiding van de KNX RF productportfolio, kan KNX dit jaar een vervolg geven aan zijn succesverhaal. Als toekomstige standaard stelt KNX ook nieuwe verwachtingen op het gebied van energiebeheer. KNX IoT combineert sectoren zoals transport, elektriciteit, hernieuwbare energie, energieopslag en warmtelevering. Daarmee vormt KNX de verbindende schakel tussen de verschillende sectoren en biedt een holistische benadering om de energie-efficiëntie in de smart city te verhogen.

Zeer groot netwerk

Vandaag heeft KNX meer dan 470 toonaangevende fabrikanten uit 44 landen en bijna 83.000 installateurs en system integrator in 190 landen die als partner gecertificeerd zijn. Binnen het afgelopen jaar steeg het aantal KNX gecertificeerde producten van 7.000 naar 8.000 - meer dan ooit tevoren sinds de oprichting van de vereniging in 1990. Marktanalyses tonen regelmatig aanzienlijke marktaandelen van meer dan 50% voor de standaard in belangrijke markten. Zelfs in China, de belangrijkste groeimarkt, heeft KNX deze mijlpaal benaderd met een recent aandeel van 42%. Ondertussen zijn er wereldwijd meer dan 300 miljoen KNX gecertificeerde producten in gebruik in verschillende projecten.