Aftellen tot ETS6 - de nieuwe generatie slimme, veilige en open KNX-automatiseringssoftware

1 like Reageer als eerste! 03-09-2021
Op 28 september, tijdens de eerste dag van KNXperience, gaat ETS6 in première - de belangrijkste KNX-softwaretool tot nu toe. ETS6 brengt heel wat veranderingen in verschillende domeinen met zich mee, om KNX te behouden en verder te promoten als de slimme, veilige en open standaard voor huis- en gebouwautomatisering. Registreer je voor de ETS6 lancering op https://www.knxperience.org.

Smart

ETS6 biedt een verbeterde gebruikerservaring dankzij een geoptimaliseerde gebruikersinterface en licentiesysteem. Het dashboard is adaptief en volledig herontworpen, en er zijn veel extra nuttige metadata opgenomen om gebruikers te helpen snel hun projecten te vinden en te benaderen. De belangrijkste 'slimme' functies zijn onder meer:

• Eenvoudigere projectafhandeling: met snellere toegang tot projectgegevens, waardoor elk project snel kan worden gevonden.

• Browser-achtige flexibiliteit: tabbladen en vensters kunnen worden versleept en neergezet om software-aanpassingen mogelijk te maken.

• Vereenvoudigde licentie workflow en nieuwe cloud licentie: met begeleiding door de licentiestappen en de mogelijkheid om offline te werken.

• Prominente updatemeldingen: deze helpen voorkomen dat kritieke updates worden gemist, inclusief informatie over functies en bugfixes voorafgaand aan de installatie.

• Verbeterde projectarchivering: met vereenvoudigde back-upfuncties en uitgebreide samenwerkingsmogelijkheden.

Secure

ETS5 Professional was de eerste ETS Professional versie die kon omgaan met KNX Data Secure en KNX IP Secure busdeelnemers. ETS6 verbetert de afhandeling van deze busdeelnemers verder, maar ondersteunt ook de nieuwste KNX-systeemuitbreidingen voor veiligere KNX-installaties, eenvoudiger topologie scaling en nieuwe generatie RF busdeelnemers. Hiervoor ondersteunt ETS6 koppelingen met segmentkoppeling en beveiligingsproxy-functionaliteit, waardoor bestaande projecten eenvoudig uitgebreid kunnen worden met apparaten die beveiliging of RF ondersteunen. De belangrijkste 'veilige' kenmerken zijn:

• Eenvoudige schaalbaarheid van een KNX-installatie door het gebruik van segmentkoppelingen en beveiligingsproxies. Projecttopologie en -structuur kunnen bijna vrij geschaald worden, en een lijnsegment kan gecreëerd worden om busdeelnemers van een ander mediumtype zoals RF toe te voegen, terwijl het adresseringsschema behouden blijft.

• ETS6 ondersteunt de Secure Proxy die het gebruik van KNX Secure busdeelnemers met gewone KNX busdeelnemers mogelijk maakt. Elke functie kan, afhankelijk van de input, gewoon of beveiligd gebruikt worden. Hierdoor kan elk type van busdeelnemer naast elkaar bestaan en communiceren in een gemeenschappelijke KNX-installatie.

• ETS6 ondersteunt de verbeterde KNX RF Multi, die de nieuwe generatie KNX RF busdeelnemers ondersteunt. Deze hebben verschillende voordelen, zoals verplichte veiligheidsondersteuning en eenvoudige configuratie, aangezien alle frequentie-instellingen automatisch ingesteld worden door ETS. Ook alle runtime mogelijkheden, die van een productingang komen, worden gecreëerd met de Manufacturer Tool.

Open

ETS6 ondersteunt het KNX IoT systeem, waardoor KNX-installaties nog meer open zijn naar de rest van de 'niet-KNX wereld'. KNX IoT vertegenwoordigt KNX in de buitenwereld door semantische projectinformatie en tagging te implementeren via de KNX IoT third-party API. Dit is een grafische gebruikersinterface waarin objecten hun real-world tegenhangers nabootsen in hoe ze verschijnen en/of hoe een gebruiker met hen kan integreren. De belangrijkste 'open' kenmerken zijn:

• Eén enkele gestandaardiseerde oplossing voor alle KNX-fabrikanten: third-party adapters voor KNX kunnen zich richten op één enkele interface om toegang te krijgen tot een KNX-installatie.

• Integratie met andere systemen die niet direct KNX-compatibel zijn: naadloze integratie van andere systemen met het KNX-project zonder gedoe.

• Voortzetting van 30 jaar achterwaartse compatibiliteit: alle bestaande KNX- (en EIB-) gecertificeerde busdeelnemers kunnen nog steeds geconfigureerd worden met ETS6. Bovendien behoudt ETS6 de compatibiliteit met bestaande plug-ins, DCA's en ETS apps.

Prijzen en beschikbaarheid

ETS6 wordt gelanceerd op 28 september 2021 tijdens KNXperience. Registreer je om aanwezig te zijn op de première, via https://www.knxperience.org.

ETS6 heeft een aanschafprijs van 1000 euro, een upgrade is beschikbaar vanaf 350 euro.

Deelnemers aan de KNXperience hebben ook de kans om gratis ETS6 licenties te winnen via een aantal real-time activiteiten!