Bekendheid Smart Home onder Nederlanders verdubbeld sinds 2015

4 likes Reageer als eerste! 06-09-2019
Steeds meer Nederlanders zijn bekend met het fenomeen Smart Home. Inmiddels is 62% van de Nederlandse bevolking op de hoogte van het verschijnsel; een verdubbeling ten opzichte van 2015. Ruim twee derde van deze groep bezit tenminste één slim apparaat. Gemiddeld bezitten consumenten die bekend zijn met Smart Home vier intelligente apparaten. Dat blijkt uit de Smart Home Monitor 2019 van onderzoeksbureau GfK in samenwerking met de Smart Home Society.

Van de consumenten die één smart product in huis hebben, bezit 42% een Smart TV. De meeste consumenten vervolgen de bewuste ‘Smart Journey’ met de aanschaf van energie-oplossingen, zoals een smart Thermostaat of een slimme energiemeter. Vervolgens schaffen deze consumenten vaak entertainment-producten en slimme verlichting aan.

Witgoedmerken in opkomst

Bij aanschaf van nieuwe apparaten kiest 63% van de consumenten bewust voor een slimme variant. Men overweegt voornamelijk grote elektronica merken, maar het afgelopen jaar zijn de slimme witgoedmerken sterk in opkomst. Met name hoogopgeleide mannen in de leeftijd 18-49 jaar met een bovenmodaal inkomen bezitten Smart Home-oplossingen.

Gemak, energiebesparing en plezier

Wanneer consumenten nog niet eerder Smart Home-producten hebben aangeschaft, heeft 51% een voorkeur om deze producten te laten installeren door een installateur. Nederlanders kiezen vooral voor Smart Home-producten vanwege het gemak dat ze opleveren, energiebesparing en plezier. Hoe meer producten een consument in huis heeft, hoe meer voordelen hij ziet.

Aanschafprijs en veiligheid

Bezitters en niet-bezitters van Smart Home-producten noemen dezelfde redenen om Smart Home-producten niet aan te schaffen. Naast de aanschafprijs (37%) is vooral veiligheid een belangrijk punt. Privacy-issues en de angst voor hacking worden als tweede nadeel genoemd. Tegelijk zien consumenten Smart Home-producten juist ook als een oplossing om hun huis te beveiligen. De groep consumenten die verwacht binnen twee jaar een volledig Smart Home te hebben, is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

Voice aanjager Smart Home

Het bezit van slimme luidsprekers neemt snel toe. Van de consumenten die bekend zijn met Smart Home, staat inmiddels bij bijna een vijfde een slimme speaker in huis. De slimme luidsprekers van Google, zoals de Google Home en Google Mini, zijn het bekendst (57%) en het meest in bezit (15%). Op gepaste afstand volgt Amazon met onder andere de Amazon Echo, met een bekendheid van 24%. Merken die meer het accent leggen op geluidskwaliteit – zoals Sonos, JBL en Harman – zijn in opkomst.

Google Assistant

De Google Assistant heeft enorm aan bekendheid gewonnen en is inmiddels met 63% de bekendste virtuele assistent, een toename van 25 procentpunt in vergelijking met vorig jaar. Google neemt de koppositie over van Apple Siri. Amazon Alexa volgt op de derde plaats, met 27% van de respondenten die de voice assistant noemt. De voorkeur voor stembediening is licht toegenomen, van 16% in 2018 naar 19% dit jaar. Consumenten willen vooral de Smart TV, slimme verlichting en de intelligente thermostaat met hun stem bedienen en verwachten stembesturing met name te gebruiken om muziek af te spelen en toepassingen in huis te bedienen.

‘Markt volwassen geworden’

Barbara Schouten, Key Account Manager Technology bij GfK: “Sinds de start van dit onderzoek is de Smart Home markt volwassen geworden. De bekendheid van Smart Home is sinds 2015 verdubbeld naar 62%, mede door de opkomst van spraaktechnologie. Toch zijn er nog belangrijke belemmeringen die de markt moet wegnemen voordat algehele acceptatie plaats zal vinden, met name op het gebied van privacy en veiligheid. Het is dan ook belangrijk om de kennis van fabrikanten, retailers en installateurs te bundelen en de consumenten op een objectieve manier te informeren over producten en zaken zoals privacy en veiligheid. De Smart Home Society is een dergelijk initiatief, waar wij als onderzoeksbureau GfK aan verbonden zijn.”