De nieuwe KNX TP1-256 Topologie

7 likes 5 reacties 22-07-2019
De KNX Association heeft onlangs de voltooiing aangekondigd van een langlopend project om de systeemtopologie bij te werken om KNX nog eenvoudiger en eenvoudiger te gebruiken te maken. Tot nu toe is het kleinste deel van de topologie een lijnsegment met 64 apparaten. Om de lijn uit te breiden, kunnen lijnrepeaters worden gebruikt om 4 segmenten bij elkaar te voegen om in totaal 256 apparaten op elke regel te maken. De reden voor deze limieten is om de integriteit van het KNX-telegram te waarborgen wanneer het door meerdere apparaten gaat.

Met de vooruitgang in de elektronica werd een update van de specificatie gemaakt voor hoe een apparaat verbinding maakt met de bus, wat betekent dat KNX-telegrammen 4 keer zoveel apparaten konden passeren voordat het telegram zou worden beïnvloed. Deze nieuwere standaard staat bekend als TP1-256 en betekent dat er in totaal 256 apparaten op een enkele lijn kunnen worden aangesloten zonder dat er lijn repeaters nodig zijn.


De KNX Association heeft de afgelopen jaren het aantal producten gecontroleerd met deze nieuwe standaard en heeft gewacht op het juiste moment om de wijziging aan te brengen. Zoals dit nu is gebeurd, is de KNX-basiscursus bijgewerkt om de nieuwe topologie weer te geven met lijn repeaters die worden genoemd als een oudere oplossing.


Een andere impact van deze wijziging is dat de lijn 0 (hoofdlijn) en area 0 (backbone-lijn) nu 256 apparaten kunnen hebben in plaats van te worden beperkt tot 64. Dit moet nog steeds alle lijnkoppelaars (LC's) bevatten die op de lijn zijn aangesloten, maar het verhoogt de flexibiliteit van de topologie verder.