Grootste groei van KNX-producten en hoogste verkoop van ETS-licenties sinds de oprichting

Like dit als eerste! Reageer als eerste! 01-02-2019
De toenemende populariteit van Internet of Things (IoT) heeft vorig jaar nieuwe records gevestigd voor KNX. In 2018 behield de KNX-standaard zijn leidende positie in de smart building sector. De vereniging telt nu meer dan 470 toonaangevende fabrikanten uit 44 landen en wereldwijd bijna 80.000 gecertificeerde KNX Partners. Binnen een jaar tijd steeg het aantal KNX gecertificeerde producten van 7.000 naar 8.000 - meer dan ooit tevoren sinds de oprichting van de vereniging in 1990.

Het aantal verkochte ETS-licenties bereikte nieuwe records in vergelijking tot voorgaande jaren. Marktanalyses tonen regelmatig aanzienlijke marktaandelen van meer dan 50% voor KNX in belangrijke markten. Zelfs in China, de belangrijkste groeimarkt, heeft KNX deze mijlpaal benaderd met een recent aandeel van 42%. Ondertussen zijn er wereldwijd meer dan 300 miljoen KNX gecertificeerde producten in gebruik in verschillende projecten.

Nadruk op koppeling met IoT

"Als toekomstige standaard zal KNX ook in 2019 ongetwijfeld het toonaangevende automatiseringssysteem op de wereldmarkt zijn. In die situatie zullen we nog meer nadruk leggen op de toekomstige koppelingen met andere sectoren en met IoT", verklaart Franz Kammerl, voorzitter van de KNX Association. “Op dit moment zijn IP en digitalisering in alle gebieden van het leven doorgedrongen. KNX loopt voorop en biedt KNX-fabrikanten en systeemintegratoren belangrijke technologie en expertise op het terrein van de laatste IoT-ontwikkelingen. Dit stelt ons in staat om onze applicatieportfolio aanzienlijk uit te breiden met onderwerpen als energiebeheer, mobiliteit, hernieuwbare energie, energieopslag, slimme meters en het slimme net.”

Nieuwe records

Het aantal verkochte ETS-licenties heeft, in vergelijking met voorgaande jaren, maandelijks nieuwe records bereikt. De sterkste marktontwikkelingen zijn te zien in Italië, Groot-Brittannië, Zwitserland, China en India. Tegelijkertijd is het aantal KNX gecertificeerde opleidingscentra enorm gestegen tot 460. Dit verklaart het hoge aantal van bijna 80.000 KNX Partners in 190 landen. Het aanbod van licenties voor leerlingen en studenten kent een enorme populariteit. De eCampus, een online ETS-training, breekt echt records met een gemiddelde van 2.000 nieuwe deelnemers per maand.

Profiteren van positieve trend

Sinds de start van KNX in 1990 staat het protocol bekend om zijn absolute behoud van compatibiliteit van alle producten, het restrictieve certificatieproces en de consistente, fabrikantonafhankelijke softwaretool. Deze kwaliteiten weerspiegelen hun voordelen in de KNX-verkoop door de aangesloten fabrikanten. In de relevante markten steeg de verkoop in sommige gevallen met meer dan 60% in vergelijking tot het voorgaande jaar. Dit is een duidelijk bewijs dat standaardisatie in toenemende mate een belangrijke rol speelt in de beslissingen van investeerders. Doordat KNX de internationale (ISO/IEC), de Europese (CEN, CENELEC), de Noord-Amerikaanse (ANSI, ASHRAE), de Chinese (GB/T 20965) en sinds 2018 ook de nationale norm in Australië en Nieuw-Zeeland is, maakt dat veel investeerders wereldwijd hierop hun beslissing baseren.

Enquête bevestigt de trend

De zojuist genoemde feiten en cijfers worden bevestigd door de resultaten van een pan-Europese enquête door BSRIA. Deze laat zien dat KNX het populairste protocol is in de meeste Europese markten. De standaard draagt bij aan een technische standaardisatie in de gebouwde omgeving. BSRIA schat dat het aandeel KNX-gebaseerde oplossingen gemiddeld 50% bedraagt. Dit weerspiegelt het groeiende belang van KNX in Europa. Zelfs in het Verenigd Koninkrijk, waar de markt wordt gedomineerd door fabrikantspecifieke oplossingen in vergelijking met continentaal Europa, stijgt het marktaandeel van KNX al tot 27%.

Toekomstige ontwikkelingen

Na de positieve ontwikkelingen in 2018, is KNX voorbereid om de successen in 2019 voort te zetten. Belangrijke onderdelen hierin zijn de veilige transmissie via KNX Secure, de eenvoudige inbedrijfstelling met ETS Inside en de sterke uitbreiding van de KNX draadloos (KNX RF) productenportefeuille. Als standaard van de toekomst heeft KNX ook nieuwe verwachtingen van ontwikkelingen op het gebied van energiebeheer. KNX IoT combineert sectoren zoals transport, elektriciteit, hernieuwbare energie, energieopslag en warmtelevering als onderdeel van de sectorale interconnecties, en biedt een holistische benadering om de energie-efficiëntie in de smart city te verhogen.