KNX marktleider in Europa en China voor slimme woningautomatisering

Like dit als eerste! Reageer als eerste! 30-04-2017
Onderzoek van BSRIA, uitgevoerd in januari 2017, schat de waarde van de markt voor slimme woningen en kleine utiliteit in 2017 wereldwijd op 14,5 miljard euro. Volgens het onderzoek groeit de totale markt dit jaar met 20%. Het onderzoek bestaat uit individuele landenrapporten van de markten in China, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Noord-Amerika en het Verenigd Koninkrijk. In Europa en China is het marktaandeel van KNX significant toegenomen, zo blijkt uit het onderzoek.

Noord-Amerika
De Amerikaanse markt blijft de grootste, met volgens verwachting een aandeel van 29% in de totale marktwaarde. Het marktsegment van stand-alone producten kan in Noord-Amerika naar 27% stijgen. In Noord-Amerika domineren, wat betreft communicatieprotocollen, fabrikantspecifieke (proprietary) protocollen de markt.

Duitsland 
KNX domineert de markt in Duitsland voor woningautomatisering met een aandeel van 56%. Ook fabrikantspecifieke protocollen hebben er een significant aandeel, maar met 15% veel kleiner dan KNX.

Verenigd Koninkrijk 
De totale markt voor woningautomatisering in het VK wordt niet gedomineerd door één communicatieprotocol. Uit de BSRIA-studie blijkt dat KNX in het VK een marktaandeel heeft van 27% in het totale marktsegment voor slimme woningen. 

Frankrijk 
KNX blijft in Frankrijk het populairste protocol van alle niet-fabrikantspecifieke protocollen, met een marktaandeel van 32%. KNX is er een lang en stevig geworteld communicatieprotocol, maar tegelijk merken de onderzoekers op dat fabrikantspecifieke protocollen (36%) in Frankrijk ook zeer sterk zijn.

China 
Bekabelde systemen vertegenwoordigen de overgrote meerderheid in China voor deze markt. Van de totale markt voor woningautomatisering wordt in bijna 38% gebruik gemaakt van fabrikantspecifieke protocollen, en in ongeveer 42% van de gevallen is dat een op KNX-gebaseerd systeem. Het KNX-protocol is de 'Europese norm voor slimme woninginstallaties'. Die norm is in China in 2013 overgenomen als de enige goedgekeurde, Chinese standaard (GB / T20965) voor woning- en gebouwautomatisering. Tegelijk wordt er in China nog een groot aantal andere protocollen, waaronder Wi-Fi, gebruikt voor draadloze producten, maar dan voornamelijk voor standalone, slimme producten of subsystemen.

Lees ook het andere nieuwsbericht over dit onderzoek: KNX is dé standaard voor slimme woningen en kleine utiliteit in Nederland