KNX RF hoort bij meest betrouwbare RF-standaarden voor gebouwautomatisering

3 likes Reageer als eerste! 26-08-2020
Met de opmars van gebouwenautomatisering neemt ook de verspreiding van draadloze apparaten toe. Draadloze standaarden voor de integratie van sensoren in automatiserings- en besturingstoepassingen worden daardoor steeds belangrijker in de gebouwautomatisering. Een recent onderzoek van professor doctor Michael Krödel vergelijkt verschillende draadloze standaarden voor gebouwautomatisering en -aansturing. KNX RF komt uit de bus als een-na beste van de fabrikantonafhankelijke draadloze standaarden voor gebouwen.

Het onderzoek van Krödel benoemt interoperabiliteit als een van de belangrijkste voordelen van draadloze standaarden voor gebouwautomatisering en de aansturing van aangesloten systemen. Van de elf behandelde standaarden is KNX RF een van de vier protocollen met een hoge score op dit vlak.

Toepassing utiliteitsbouw 
In zijn onderzoek maakt Krödel onderscheid tussen standaarden die geschikt zijn voor eenvoudige ‘doe-het-zelf toepassing’ binnen huishoudens en protocollen die zijn toegespitst voor de toepassing in professionele settings zoals grote kantoorgebouwen en ziekenhuizen. KNX RF is vooral geschikt voor die laatste categorie en haalt hiervoor de op-een-na hoogste beoordeling.  

Beste RF-protocollen 
In de totale beoordeling noemt de onderzoeker EnOcean als beste, draadloze standaard voor gebouwen en meer geïntegreerde automatiseringssystemen. Overigens is EnOcean vrijwel naadloos binnen een KNX-systeem te integreren. Voor de woning- en doe-het-zelf-markt is Z-wave volgens hem het beste, draadloze protocol. 

Wil je de samenvatting van het hele onderzoek lezen, dan kun je deze op de pagina Documentatie downloaden onder het kopje 'Gebouwautomatisering'.