KNX Vision 2025: Klaar om de toekomst van smart living vorm te geven

2 likes Reageer als eerste! 31-03-2021
Wanneer het 2025 is dan zal KNX de belangrijkste motor zijn voor intelligent, netwerkgebonden en duurzaam leven en werken. Het protocol zal wereldwijd de eerste keuze zijn van klanten in de markt voor slimme woningen en gebouwen. Dit is de visie van de nieuw gekozen raad van bestuur van de KNX Association. Het bestuur van de internationale associatie is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en promotie van ‘s werelds toonaangevende oplossing voor slimme huizen en gebouwen.

De belangrijkste focus van de nieuw gekozen raad van bestuur ligt bij het Internet of Things (IoT), energiebeheer en cyber security. De eerste KNX IoT-oplossingen en componenten zullen naar verwachting nog dit jaar worden gelanceerd. Zeker nu de digitalisering volledig naar IP gaat en KNX zijn IoT-specificaties heeft goedgekeurd, zullen steeds meer KNX-leden (fabrikanten) van start gaan met het ontwikkelen van IoT-gerelateerde producten.

Om het belang van energiebeheer bij het vergroten van KNX-toepassingen in woning- en gebouwautomatisering te onderstrepen, zijn de eerste energiebesparende oplossingen op basis van KNX al geïmplementeerd. Deze komen terug in een breed scala van verschillende projecten over de hele wereld. Zo is onder meer het eerste energieopslagsysteem voor thuis met KNX-certificering verkrijgbaar! KNX staat op dit gebied sterk in de belangstelling omdat het als enige technologie al naadloos het energiebeheer kan integreren met de gangbare gebouwautomatisering in slimme huizen en gebouwen.

De dit jaar te lanceren, nieuwe ETS6 Professional softwaretool beschikt over een volledige reeks nieuwe functies en een eenvoudiger gebruikersinterface. De tool omvat het hele portfolio van meer dan 8.000 KNX-gecertificeerde componenten en wordt in meer dan 190 landen gebruikt. De software zal blijven zorgen voor eenvoudige KNX-communicatie via de verschillende transmissietechnieken: twisted pair, radiofrequentie en IP.

De nieuwe raad van bestuur van KNX werd eerder deze maand gekozen tijdens de laatste algemene vergadering en vertegenwoordigt de belangen van alle 500 KNX-leden binnen de associatie. De raad combineert een indrukwekkende waaier aan KNX-knowhow en expertise op verschillende gebieden en toepassingen. De raad bestaat uit Uwe Laudenklos (ABB Stotz-Kontakt GmbH), Martin Herms (Albrecht Jung GmbH & Co. KG), Thorsten Müller (Busch-Jaeger Elektro GmbH), Jürg Sprecher (Feller AG), Christian Feltgen (GIRA Giersiepen GmbH & Co. KG), Johannes Hauck (HAGER Group), Alexander Burgbacher (INSTA GmbH), Jean-Paul Jacobs (Merten GmbH), Jean-Christophe Krieger (Schneider Electric Industries S.A.), Franz Kammerl (Siemens AG Germany), Klaus Waechter (Siemens Schweiz AG), Thomas Sell (Theben AG), Michael Möller (Voltus GmbH) and Thomas Weinzierl (Weinzierl Engineering GmbH).

“Door de opkomst van IoT en netwerktechnologie in particuliere en commerciële gebouwen is de vraag naar intelligente oplossingen voor slimme woningen en gebouwen aanzienlijk versneld. De afgelopen jaren zijn we erin geslaagd om KNX in de voorhoede van deze ontwikkeling te plaatsen. Ik ben blij dat ik, samen met alle leden van de raad van bestuur van KNX, op deze ontwikkeling mag voortbouwen. Samen zullen we de verdere ontwikkeling van KNX vorm geven tijdens deze spannende tijd van digitale transformatie in de bouwsector”, aldus Franz Kammerl, de president van KNX, bij zijn herverkiezing. Hij werd voor de derde keer op rij verkozen als president van KNX.

“Ons huidige KNX IoT-programma brengt KNX naar een volgend niveau: verbeterde netwerkmogelijkheden, vereenvoudigde KNX-connectiviteit en IP-migratie, sterkere ondersteuning voor duurzame-energiebeheeroplossingen, verbeterde beveiliging in installaties en privacy van data. Onze volgende prioriteit is het sneller vereenvoudigen van de software ETS voor onze partners door kant-en-klare oplossingen aan te bieden voor de verschillende doelsegmenten”, zegt de nieuw gekozen vicevoorzitter Jean Christophe Krieger.