Matter is de naam voor nieuwe smart home standaard

2 likes 2 reacties 31-05-2021
Al langere tijd zijn er gesprekken gaande tussen de grote tech-bedrijven en verschillende fabrikanten van smart home producten en systemen. Zij wilden graag een nieuw, draadloos protocol ontwikkelen en deze als standaard op de markt brengen. Deze gesprekken zijn nu tot een besluit gekomen. Eind dit jaar moeten de eerste producten met het protocol Matter op de markt komen.

De belangrijke partijen achter deze standaard zijn Google, Apple, Amazon, Samsung en Comcast. Maar ook de marktpartijen die nu Zigbee-producten leveren, gaan zich aan de standaard Matter conformeren. Samen willen deze partijen dat Matter de nieuwe universele standaard wordt voor smarthome producten. Met alle partijen uit de Zigbee Alliance zijn er straks 180 bedrijven die meewerken, waaronder bijvoorbeeld ook Signify (Philips Hue) en IKEA. Matter werkt met technologieën als wifi, Bluetooth en ethernet, maar ook met Apple HomeKit, Google Assistent, Alexa en SmartThings.

Updates verzorgen

Google, een van de bedrijven achter Matter, wil bijvoorbeeld alle Nest-schermpjes en speakers een update geven om te zorgen dat ze als Matter-apparaten kunnen worden gebruikt. En als een Google smarthome-product inmiddels van Thread (de technische voorganger van Matter) is voorzien, zoals Nest Wi-Fi en de tweede generatie Nest Hub, dan kan dit apparaat direct al fungeren als connectiehub voor Matter. Android-smartphones kunnen bovendien Matter-producten beheren binnen Android-apps, zodat die eigenlijk als de hub fungeert.

Met stem bedienen

Uiteindelijk willen Google, Apple en Android dat je straks alle producten met de Matter-standaard, ook kunt bedienen met de Google Assistent, Siri of Alexa. Voor dat het zover is, moet Matter eerst worden doorontwikkeld. Bovendien moeten ook bestaande apparaten via een update worden voorzien van Matter-ondersteuning. De partijen verwachten echter dat wij eind 2021 de eerste nieuwe smart home producten met Matter-certificering kunnen verwachten.

Zigbee is omgedoopt

Tegelijk met deze verandering heeft de organisatie achter het protocol Zigbee, de Zigbee Alliance, zich omgedoopt in Connectivity Standards Alliance, kortweg CSA. Overigens is de ontwikkeling van de nieuwe standaard Matter al enige tijd gaande. Veel mensen kennen dit initiatief al de naam CHIP, waaronder deze standaard werd ontwikkeld: Project CHIP, kort voor Project Connected Home over IP werd al eerder op de markt gelanceerd. De standaard is opensource en ondersteunt bestaande technieken, zoals ethernet, wifi 802.11, Thread-versie 802.15.4 en Bluetooth Low Energy.

Meer informatie vind je hier: https://zigbeealliance.org/news_and_articles/chip-is-now-matter/


The Connectivity Standards Alliance Unveils Matter, Formerly Known as Project CHIP - Zigbee AllianceMatter is creating connections between more objects, simplifying development for manufacturers and increasing compatibility for consumers DAVIS, California – May 11, 2021 – The Connectivity Standards Alliance (CSA), formerly known as the Zigbee Alliance, an organization of hundreds of companies...

https://zigbeealliance.org/news_and_articles/chip-is-now-matter/