Nederlandse smart home markt groeit tot 1,7 miljard euro

2 likes 1 reactie 05-02-2019
Nederlandse consumenten hebben inmiddels voor 1,7 miljard euro aan smart home apparaten en installaties in huis. Ook in 2018 is deze markt explosief met 70% gegroeid. Dit blijkt uit de derde editie van de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder 4.700 Nederlanders.

Alle segmenten winnen terrein
Op dit moment zijn 2,8 miljoen huishoudens in het bezit van één of meerdere smart home producten (36%). In 2017 had 29% van de huishoudens een dergelijk product. De groei van het bezit van smart home producten is binnen alle segmenten sterk. De meeste huishoudens bezitten een product in het segment 'energie & verwarming'. De slimme thermostaat is, evenals in voorgaande jaren, het populairste smart home apparaat. 

Meeste enthousiasme bij mannen
Mannen en 18- tot 49-jarigen blijken relatief vaker in het bezit van smart home producten. Deze groep was in het verleden ook een belangrijke voorloper voor de adoptie van technologische innovaties. Nederlandse consumenten zijn over de gehele linie positiever gestemd over smart home. Op dit moment is 27% positief over de mogelijkheid om bijvoorbeeld op afstand de kamertemperatuur te regelen, de wasmachine aan te zetten of boodschappen te bestellen (+3% ten opzichte van 2017).  

Belangrijkste motivaties
Gemak en comfort zijn de belangrijkste drijfveren voor de aanschaf van smart home apparaten, maar ook kostenbesparing is net als in voorgaande jaren een belangrijke reden. Consumenten die minder enthousiast zijn, geven aan dat hun huidige apparaten nog voldoen of dat men de toegevoegde waarde van een vervangend slim product (nog) niet ziet. 

Meer informatie over de Smart Home Monitor kunt u hier lezen.


Rapport: Smart Home Monitor | MultiscopeDe Smart Home Monitor is hét grootste en langstlopende marktonderzoek en geeft inzicht in het bezit en gebruik van smart home consumentenproducten in Nederland.

http://www.multiscope.nl/diensten/marktcijfers/smart-home-monitor-2018.html