Opmerkelijke automatiseringsprojecten winnen internationale KNX Awards

2 likes Reageer als eerste! 30-09-2020
Op 29 september zijn de internationale KNX Awards uitgereikt tijdens het wereldwijde, online event KNXperience. In acht categorieën zijn evenveel projecten beloond met deze prestigieuze onderscheiding. In elke categorie waren vijf projecten genomineerd die eerder dit jaar uit de vele honderden, internationale inzendingen waren geselecteerd. Een van de winnaars is Odisee Hogeschool in Gent, die in de categorie Young (de prijs voor studenten) de onderscheiding kreeg voor een KNX-gestuurd off-grid domoticahuis dat de studenten op de campus hebben gerealiseerd.

Studenten van de opleiding Energietechnologie van Odisee creëerden met hulp van KNX een domotica/simulatiehuis dat volledig los van energie-aansluitingen functioneert. Voor dit project zijn zonnepanelen en een thuisbatterij geïnstalleerd. Aan de hand van een KNX-module, aangesloten op de slimme meter, kunnen de studenten het verbruik en de opbrengst monitoren en de informatie via het bussysteem ter beschikking stellen. Met deze gegevens kan men het verbruik in het huis optimaliseren. Dit project staat onder leiding van Joachim Goeminne, docent energietechnologie, en werd uitgevoerd door onderzoekstudenten Andreas Schepens, Alexander De Geyter, Sam Vanpoucke en Laurent Laplace.

Categorie Special

Een andere, opmerkelijke winnaar is FH Technikum uit Wenen. Dit onderzoekscentrum kreeg een KNX Award in de categorie Special voor hun Smart Living Lab. Een ruimte van 250 m2, die bestaat uit een woonruimte, natte ruimte, slaapkamer, keuken en gemeenschappelijk kamers, is volledig met KNX-gestuurde smart home technologie uitgerust. De organisatie kan hier met proefpersonen onderzoek en gebruikstesten uitvoeren om de integratie en het gebruik van technologie in onze leefomgeving te optimaliseren. Met name technologie voor zogeheten ‘assisted living’ voor ouderen en gehandicapten staat hier centraal.

E-Haus van ZVEH

In de categorie Publicity ging de Duitse branchevereniging voor installateurs, de ZVEH, er met deze belangrijke award vandoor. Zij werd beloond voor haar initiatief van het E-Haus; volgens de jury een overtuigend concept van een slimme woning dat al meerdere jaren op vele beurzen in Duitsland de mogelijkheden van woningautomatisering toont. De brancheorganisatie maakt zich hard voor woningautomatisering op basis van KNX in combinatie met de producten en systemen van wel 60 verschillende fabrikanten. Het E-Haus was in de afgelopen jaren onder meer te zien op beurzen als Light+Building en ISH.

Platinum LEED project

Het Braziliaanse project Sanepar van Arqtech Automação won de KNX Award in de categorie Energy Efficiency. Dit ingenieursbureau realiseerde een kantoorgebouw van meer dan 5000 m2 waarin alle denkbare, gebouwgebonden installaties op basis van KNX worden aangestuurd. Dit resulteerde in een Platinum LEED-onderscheiding, vanwege de enorme reductie in energiegebruik, maar onder meer ook in een optimaal binnenklimaat door CO2-gestuurde ventilatie in elke ruimte.

Nieuwe stad op basis van KNX

De People’s Choice Award, de KNX onderscheiding waarop de complete KNX community online kon stemmen, ging naar het Egyptische project Al Masa; New Alamein City. Dit is wereldwijd een van de meest omvangrijke KNX-projecten ooit. New Alamein City is een nieuwe stad in aanbouw voor 2,5 miljoen mensen. KNX is in alle vastgoedprojecten hier de dominante automatiseringstechnologie. Vrijwel alle gebouwen maar ook de infrastructuur in de smart city worden gebaseerd op KNX.

Internationale winnaars

De drie overige KNX Awards zijn voor de beste projecten in de drie verschillende werelddelen. De KNX Award Europe is gewonnen door Klaus Geyer Elektrotechnik uit Duitsland. Deze KNX-specialist automatiseerde een woonhuis waarin de bewoners met behulp van ‘assisted living’ technieken, aangestuurd door KNX, langer thuis kunnen wonen. De technologie, waaronder spraakbediening, werd in een bestaande woning aangebracht.

De KNX Award Asia ging naar het Iraanse bedrijf Delham Tabesh voor een kantoorgebouw waarin alle installaties op basis van KNX zijn geautomatiseerd. Om hiervan gebruik te maken hoeft de gebruiker geen schakelaar aan te raken. De installaties, waaronder het slot tot de voordeur, worden namelijk via gezichtsherkenning geactiveerd.

De winnaar van de KNX Award Africa/America/Australia was het Argentijnse bedrijf Agustin Abdala. Deze specialist realiseerde een KNX-systeem tijdens de renovatie van het Teatro del Libertador; een monument uit 1891 in de stad Cordoba. De installatie zorgt in dit prachtige theater voor de integratie van verlichting, beveiliging en energiebeheer, maar ook voor een zeer gebruiksvriendelijke bediening en visualisatie.