Snel aan de slag met een KNX-ontwerp en –bestek

Like dit als eerste! Reageer als eerste! 30-10-2017
In het afgelopen jaar heeft een enthousiaste werkgroep met KNX-leden, in samenwerking met STABU, hard gewerkt aan templates met functiegerichte omschrijvingen voor KNX-systemen. Het doel is om adviseurs en architecten op een snelle en eenvoudige wijze een omschrijving te bieden dat de basis kan vormen voor een ontwerp en bestek. De eerste templates met functiegerichte omschrijvingen voor specifieke gebouwen zijn nu beschikbaar op de website van KNX Professionals.

De achterliggende gedachte bij dit project is dat KNX enorm veel mogelijkheden biedt in allerlei soorten vastgoed, maar dat adviseurs en architecten niet goed weten hoe zij dat in een ontwerp of bestek moeten opnemen. Omdat veel adviseurs en architecten STABU gebruiken in hun dagelijks werk, zou het voor hen behulpzaam zijn al er ‘prefab’ functiegerichte omschrijvingen klaar staan in de database van STABU die zij kunnen gebruiken.

Functiegerichte omschrijvingen
De werkgroep van KNX heeft daarom functiegerichte omschrijvingen opgesteld van systemen voor woningen en kantoren. De eerste omschrijvingen bevatten basisfunctionaliteiten, maar die omschrijvingen zullen steeds verder worden uitgebreid. Daarnaast wil de werkgroep ook omschrijvingen voor scholen, zorggebouwen, hotels en industriële panden opstellen. Uiteindelijk is het voor de adviseurs en architecten een stuk eenvoudiger om een ontwerp voor een KNX-systeem te maken, zonder diepgaande kennis te hebben van de systeemopbouw van woning- of gebouwautomatisering.

STABU-structuur
Alle functiegerichte omschrijvingen die zijn samengesteld, zijn gebaseerd op de STABU-structuur. De templates op de site zijn daarom toepasbaar voor alle adviseurs die de STABU-systematiek gebruiken. Werk je met STABU en wil je een KNX-project starten, selecteer in het overzicht op de website het gebouw dat u wilt ontwerpen, en download het functiegerichte bestand dat bij uw wensen past. Dit basisbestand biedt in dat geval een passend startdocument met alle functies die voor dat specifieke ontwerp nodig zijn. Overigens blijft het mogelijk om via de STABU-systematiek de templates volledig naar wens aan te passen of aan te vullen. In de komende maanden zullen eerst voor woningen en kantoorgebouwen de templates worden toegevoegd, en vervolgens steeds weer nieuwe templates met extra functionaliteiten voor meerdere gebouwen aan het overzicht op de site worden toegevoegd.