SonnenBatterie eerste KNX-gecertificeerde fabrikant van thuisbatterijen

2 likes Reageer als eerste! 21-07-2020
SonnenBatterie is het eerste systeem voor thuisbatterijen dat een technische certificering ontvangt van de wereldwijde KNX-standaard. Hierdoor kunnen gebruikers de sonnenBatterie (vanaf de achtste generatie) via KNX met hun fotovoltaïsch systeem (PV-systeem) verbinden. Met de KNX-gecertificeerde thuisbatterij is het voortaan mogelijk om productie, verbruik en opslagmogelijkheden in een woning te coördineren voor een geoptimaliseerde systeemefficiëntie.

Sonnen is de eerste leverancier die past in de KNX-filosofie van het Home Energy Management System (HEMS). KNX bouwt hiervoor aan een netwerk van fabrikanten. Wereldwijd zijn er al ruim 500 fabrikanten die KNX-producten maken en zich onder meer richten op verlichting, rolluiken, verwarming, airconditioning, ventilatie maar ook steeds vaker op energiemanagement, e-mobiliteit en monitoringsystemen.

Smart Home op maat 
De KNX-certificering van de sonnenBatterie zorgt dat gebruikers van de batterij nog nauwkeuriger een smart home kunnen ontwerpen op basis van hun specifieke behoeften op het gebied van energiemanagement. Tegelijkertijd voldoen de huiseigenaren zo aan de vereisten van een hernieuwbare energievoorziening. Gebruikers van de thuisbatterij profiteren daarnaast van een nog efficiëntere werking dankzij specifieke individuele instellingen. Zo is het mogelijk om verbruiksapparaten in te schakelen wanneer een vooraf ingesteld niveau van overproductie van zonne-energie wordt bereikt. 

Particulier en commercieel gebruik 
De nieuwe sonnenBatterie 10 is een modulair opslagsysteem met een vermogen van 4,6 kW. De opslagcapaciteit begint bij 5,5 kWh en loopt op tot 27,5 kWh. Voor commerciële toepassingen kan de sonnenBatterie tot 247,5 kWh worden uitgebreid. sonnen gebruikt alleen lithium-ijzerfosfaatbatterijen die geen giftige zware metalen en kobalt (conflictmineraal) bevatten. Omdat deze batterijen zeer veilig en duurzaam zijn, kunnen ze in de virtuele energiecentrale van sonnen worden gebruikt.

Energiemanagementsysteem
KNX kan op met producten als de sonnen batterij niet alleen de warmteopwekking aansturen en reguleren onafhankelijk van de veranderende elektriciteitsmarkt, maar slaat ook een brug naar eMobility. Door al deze technieken te combineren met een energiemanagementsysteem dat in de woning via een intelligent netwerk is verbonden, komt een energietransitie met een veel lagere CO2-uitstoot binnen handbereik.

Volledige integratie 
“Vanaf het prille begin maakt sonnen gebruik van intelligent energiemanagement voor zijn sonnenBatterie om een optimale toevoer van zelfopgewekte energie te garanderen”, zegt Hermann Schweizer, CTO van sonnen. “Door de integratie met KNX-technologie kunnen we nu een stap verder gaan en huiseigenaren een volledige 'smart home'-integratie bieden. Dankzij KNX-technologie kan de sonnenBatterie worden aangesloten en aangestuurd via verschillende technische toepassingen in de woning. We zijn heel blij met de KNX-certificering voor sonnenBatterie en het feit dat sonnen nu een wereldwijde samenwerking met de KNX Association aangaat. Zo kunnen we nieuwe toepassingen op het vlak van energiemanagement ontwikkelen.”