ALS-patiënt bedient woning met spraak

Like dit als eerste! Reageer als eerste! 27-08-2018
Zelden voegde woningautomatisering zo veel toe aan de kwaliteit van leven als in het huis van Bernard Muller, de bekendste ALS-patiënt van Nederland. Met de Thinka spraakbesturing van de KNX-installaties zet Muller de hele woning naar zijn hand, zonder daarbij zijn handen te hoeven gebruiken.

Bernard Muller is wellicht de bekendste ALS-patiënt van Nederland. In zijn zucht om de dodelijke ziekte te doorgronden en zo misschien zelfs te overwinnen, steekt de succesvolle ondernemer al zijn tijd, energie en vermogen in onderzoek. Onderzoek naar de genetische oorsprong van ALS én naar een medicijn. De spierziekte heeft Mullers functioneren al sterk beperkt. Zijn woning is dan ook volledig geautomatiseerd, zodat hij alles op afstand kan besturen. Omdat ook bediening via drukknoppen of zelfs de smartphone steeds lastiger wordt, doet hij dat nu met zijn stem. Met hulp van Thinka.

Zelfstandig blijven functioneren
Thinka is een gateway die de brug slaat tussen bewoners en de KNX-woningautomatisering, waardoor het mogelijk wordt om alle apparaten in huis te bedienen met je stem. In de woning van Muller fungeert Alexa van Amazon Echo als stemassistent. Alexa vangt zijn gesproken wensen op en Thinka vertaalt die in KNX-commando’s. Door Thinka en KNX kan Muller zo veel mogelijk zelfstandig blijven functioneren in zijn woning. Muller geniet er volop van. Hij hoeft maar te zeggen ‘Alexa, switch the fireplace on’ en de gashaard vlamt op. ‘Alexa, turn on the lights in the kitchen’ en de keuken wordt verlicht. “Voor veel mensen is het een luxe om met gesproken woorden de domotica aan te kunnen sturen, voor mij is het pure noodzaak,” zegt hij.

Download PDF