CORPUS-brein en verdeelkast lijken op elkaar

Like dit als eerste! Reageer als eerste! 27-08-2018
De werking van KNX en het menselijk brein hebben veel gemeen. Elektrische signalen van en naar de zenuwcellen in de hersenen komen samen in de thalamus, waar bepaald wordt welke prikkels verzonden moeten worden. KNX doet in feite hetzelfde voor signalen van en naar elektrotechnische installaties in een gebouw. Het CORPUS-gebouw in Oegstgeest bevat beide ‘systemen’. De werking van het brein is te zien in de beroemde CORPUS-gestalte, het KNX-systeem doet zijn werk in de verdeelkasten van het congrescentrum ernaast.

CORPUS staat bekend als de attractie van de reis door het menselijk lichaam. Het meest kenmerkende deel van het gebouw is dan ook het 35 meter hoge menselijke gestalte van staal, dat botten en organen tentoonstelt aan het publiek. Maar het gebouw kent ook een congrescentrum. Maurice van Leeuwen, facility manager van CORPUS, paste hier grotendeels eigenhandig gebouwautomatisering toe. Daarvoor deed hij eerst grondig zijn huiswerk. Dat leidde tot een bewuste keuze voor automatisering op basis van KNX, in combinatie met een ‘homemade’, functioneel systeem.

100% Probleemloos
Van Leeuwen automatiseerde de bediening van de verlichting in het congrescentrum op basis van KNX Easy Mode, een eenvoudige methode voor het programmeren van KNX. Daardoor is het hem nu mogelijk om via zijn smartphone alle verlichting te bedienen in het congrescentrum en de beelden van de netwerkcamera’s volgen. Straks kan hij er ook het klimaat mee bijsturen en monitoren en de projectieschermen op commando uitrollen. In de oude situatie waren er soms problemen: het licht ging niet uit, tijdens presentaties sprong ineens de tl-verlichting aan. Sinds KNX het brein is achter de e-installatie, werkt alles 100% probleemloos. Gebruikers van de ruimtes zijn tevreden en als facility manager heeft Van Leeuwen nu meer inzicht in de werking van de installaties. Er blijft daarnaast nooit meer iets onnodig aan staan. “Voor mij is KNX het meest solide en succesvolle open systeem dat er is. Het is koppelbaar met alle andere systemen die we in het gebouw in gebruik hebben en het werkt altijd,” zegt de facility manager.

Download PDF