Domotica geeft huurwoning streepje voor

Like dit als eerste! Reageer als eerste! 11-09-2018
Het komt steeds vaker voor: verhuurders die hun woningbezit uitrusten met geavanceerde domotica-toepassingen. Zo kunnen ze hogere huurprijzen vragen van een selectieve doelgroep en creëren ze meerwaarde voor toekomstige verkoop. Dit Amsterdamse penthouse draait volledig op KNX. Een prachtige huurwoning met de modernste technieken.

De eigenaar van het appartementengebouw in de Amsterdamse Vondelbuurt gaf van de drie appartementen alleen het penthouse een luxe extraatje mee: een geavanceerd KNX-woningautomatiseringssysteem. Daarmee werd het penthouse het paradepaardje van de verhuurder. De investering in de extra voorzieningen levert hem veel op. Zo kan hij de huur van de slimme woning op een hoger niveau wegzetten dan van een ‘domme’ woning. En mocht hij besluiten het pand te verkopen, dan levert het geavanceerde automatiseringssysteem hem een substantiële waardevermeerdering op.

Slimme schakelaars

KNX regelt de sturing van de verlichting, de verwarming, de airco units en de wtw ventilatie-units in het penthouse. Voor het bedienen van de verlichting en de vloerverwarming zijn slimme schakelaars van Basalte toegepast, die overal vlak in de wand zijn ingestuct. Hiermee is per ruimte een lichtscene te kiezen en is de verlichting ook handmatig te schakelen of dimmen. Bij de voordeur en in de slaapkamer kunnen de bewoners er ook alle verlichting tegelijk mee uitzetten. De temperatuursensor in de design-schakelaars stuurt de gemeten omgevingstemperatuur naar het KNX-systeem. Dat geeft op zijn beurt weer opdracht om de verwarming te schakelen, per ruimte apart. Ook de regeling van de airco zit achter de roomcontroller. Het betekent dat die in de zomer automatisch de airco inschakelt als het te warm wordt en tussen de verschillende standen van de airco schakelt naarmate het warmer ok kouder wordt. De ventilatie - ook weer automatisch – ververst continu de lucht in de woning zodat er altijd een gezond binnenklimaat is.


Download PDF