Energiezuinige lichtregelingen dragen bij aan Green Key keurmerk Mereveld

Like dit als eerste! Reageer als eerste! 27-08-2018
Een trouwfeestje, een vergadering of een wijnproeverij; elk van deze evenementen vereist een andere sfeer. Bij evenementenlocatie Mereveld aan de rand van Utrecht is de gepaste sfeer in een handomdraai op te roepen nu KNX de verlichting regisseert. De automatisering bracht gemak, precisie en ontzorging. Maar de energiezuinige regelingen dragen ook bij aan het Green Key Gold keurmerk van Mereveld. Het is duurzaam genieten in deze monumentale boerderij in het groen.

Evenementenlocatie Mereveld is gehuisvest in een monumentale boerderij aan de rand van Utrecht.  Bij een recente opfrisrenovatie werd ook de elektrotechnische installatie rigoureus aangepakt. De hele locatie ging over op gebouwautomatisering met KNX, met als doel om beter te kunnen sturen op sfeerscenes. Daardoor kan men met verlichting nu in een handomdraai steeds de juiste sfeer creëren. Er zijn vijf basis-scenes: receptie, lunch, vergadering, diner, feest en schoonmaken. Daarachter schuilen de geprogrammeerde lichtwaardes. In de schoonmaakstand staat alles bijvoorbeeld op 100%, in de lunchstand is het licht boven de bar 40%, aan de raamkanten 20%. De scenes zijn met één druk op de betreffende knop aan te roepen. Dat kan op de digitale schakelaars in de verschillende zalen, maar ook via het centrale touchscreen in de keuken en de diverse smartphones en tablets die in omloop zijn.

Uitgevoerd in duurzame leds
Spots, kroonluchters, wandlampen en ledstrips; alle verlichting in de voormalige boerderij is uitgevoerd in duurzame leds. KNX-aanwezigheidsmelders zorgen in de toiletten en de technische ruimte voor spaarzame toepassing van licht. De buitenverlichting werkt op een tijdklok. Bij het verlaten van het pand gaat met één druk op de knop alles uit. Door de KNX-regelingen werd de duurzame led-verlichting dus nog energiezuiniger. Dat was belangrijk voor de eigenaren van het  pand. Mereveld is Green Key Gold gecertificeerd en de verlichting draagt daar op alle fronten aan bij. Voor dit internationale keurmerk voor duurzame toeristische en zakelijke accommodaties is energie-efficiënte binnen- en buitenverlichting een belangrijke voorwaarde. Ook moet de locatie het aantal branduren beperken door de toepassing van sensoren en slimme schakelingen. Op al deze punten voldoet Mereveld, doordat KNX voor de automatisering van de verlichting zorgt.

Download PDF