Gemak, eenvoud en een gerust gevoel

Like dit als eerste! Reageer als eerste! 27-08-2018
In Rijsenhout staat misschien wel het slimste huis van Nederland. Dankzij de toegevoegde intelligentie van KNX. Werkelijk alles is hier met een klik- of swipebeweging naar de hand te zetten. Het systeem is ook nog eens ‘schoonmoeder-friendly’ is opgeleverd. Alle functies zijn eenvoudig te bedienen, ook als oma op komt passen.

Het woonhuis aan de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder kan nog net toe met een 3x80 ampère aansluiting, maar lijkt qua omvang op een grootgebruiker. In de verdeelkasten schuilt een arsenaal aan schakel- en dimactoren, interfaces en besturingseenheden die de KNX-installatie vormen. Het stuurt de binnen- en buitenverlichting aan, de zonwering, de naregelingen van de verwarming, de IP-camera’s, de audio-video installaties en de intercom. Ook monitort en beveiligt het de elektriciteitsopwekking van de 600 zonnepanelen op de daken en geeft het inzicht in de energieopwekking en het functioneren van de warmtepomp.

Volautomatisch en superslim
Op de twee centrale touchscreens is het hele systeem inzichtelijk. Hier kan men per ruimte de relevante functies zien, instellen en bedienen. Maar ook is het systeem te benaderen via smartphones en tablets. In elke ruimte geven tasters lokale schakel- en scene-opties. De screens en rolluiken worden automatisch gestuurd door het KNX-weerstation, afgaand op de zonnestand, de lichtsterkte en de windrichting. De bewoners kunnen de led-verlichting schakelen, dimmen, in scenes afroepen en er de RGB-kleuren van aanpassen. Via de menuknop ‘ramen en deuren’ komt er een lijst in beeld van openstaande ramen en deuren. Staat er iemand voor de deur, dan popt er in het scherm een beeld op van de persoon die aanbelt. Via een andere knop zijn de hekken en de voordeur dan te openen.

Download PDF