Het duurzaamste en slimste onderwijsgebouw van Nederland

Like dit als eerste! Reageer als eerste! 27-08-2018
De Energy Academy Europe (EAE) in Groningen is een broedplaats voor kennis en onderzoek op het gebied van energie. Het gebouw zelf is een ideaal studieobject. De EAE is namelijk het duurzaamste onderwijsgebouw van Nederland. Zonder gebouwautomatisering was dat niet gelukt. Het duurzame effect van de werktuigbouwkundige technieken wordt versterkt door slimme elektrotechniek. KNX knoopte de disciplines aan elkaar.

Het bijzondere bouwwerk van 15.000 m2 produceert meer energie dan het nodig heeft en maakt optimaal gebruik van daglicht en zonnewarmte, zodat kunstlicht en bijverwarmen maar beperkt nodig is. De toegepaste klimaat- en energiesystemen zijn op zich al goed voor een duurzaamheidsaward. Maar door die systemen ook nog eens slim aan te sturen, te managen en te monitoren, haalde het gebouw de meest duurzame prestatie die een onderwijsgebouw ooit haalde in Nederland: de prestigieuze BREEAM Outstanding classificatie.

Meten en monitoren
KNX voedt het energiebeheersysteem met informatie uit de verschillende installaties. Meten en monitoren is een cruciaal aspect voor de BREEAM-classificering, want een duurzaam gebouw moet zich in de praktijk bewijzen. En omdat gebruikers in de praktijk een remmende factor zijn, zijn ook automatische schakelingen een must voor BREEAM. Aan al die voorwaarden heeft KNX een belangrijke bijdrage kunnen leveren. Het feit dat alle energiegebruikers geautomatiseerde regelingen kennen en gemonitord worden, draagt voor ruim de helft bij aan het behalen van de hoogste BREEAM-classificatie. KNX regelt de diverse installaties op basis van CO-, licht- en temperatuurmetingen, het monitort en registreert het energiegebruik en stuurt onder meer de LED-verlichting. Ook zorgt het ervoor dat de audio-video installaties in bijvoorbeeld de collegezalen centraal zijn te bedienen, in combinatie met de gewenste lichtinstellingen in presentatiemodus.

Download PDF