IoT en domotica wonen gemoedelijk samen in luxe villa

Like dit als eerste! 1 reactie 27-08-2018
De technologie evolueert sneller dan ooit en dringt van alle kanten onze woningen binnen. In deze moderne villa wonen IoT-devices gemoedelijk samen met elektrotechnische domotica-producten. KNX verbindt hen en biedt de bewoners zo het beste van twee werelden. De tuin staat nooit te lang droog en wil je precies op tijd aanschuiven voor de lasagne uit de slimme oven, dan vertelt een app je hoe laat je thuis moet zijn. De overtreffende trap van IoT en domotica, vertaald in optimaal gebruikersgemak. Dat is wat KNX hier voor elkaar kreeg voor de bewoners.

In het landhuis van de familie Soest dient de techniek de woning en de bewoners, niet andersom. KNX maakte alle installaties en apparaten in de woning regel- en stuurbaar. Zowel de klimaatinstallaties als de elektrotechnische installaties werken er in samenhang en zijn centraal te bedienen, op een eenvoudige manier. Met KNX-ruimtecontrollers kan men het licht, de gordijnen en de elektrische deuren bedienen. Ook sturen ze via temperatuurmetingen het warmtepompsysteem en de vloerverwarming aan. Het KNX-weerstation op het dak van het landhuis meet de buitentemperaturen, de natuurlijke lichtwaardes, regen en windsnelheid. Zo kan het de gordijnen dicht sturen als het buiten donker wordt en automatisch de tuinberegening in werking zetten als het een aantal dagen droog is geweest.

Oven en koffiemachine via IoT
Zelfs de slimme oven, koffiemachine en vaatwasser – met fabrikant-eigen IoT-apps - zijn met KNX te besturen en uit te lezen. Meneer Soest kan op kantoor via de KNX-app al zien hoe laat hij thuis moet zijn om op tijd aan te schuiven voor de lasagne die in de oven staat. De eigenaren kunnen de koffiemachine al in werking zetten vanuit de slaapkamer en op het werk zien of de oppas de vaatwasser heeft aangezet.

Bouwen voor over 10 jaar
Marius Soest over zijn volautomatische woning: “Je bouwt een huis niet voor een jaar, dus je moet goed nadenken hoe je dat over 10 jaar wilt bewonen en bedienen. Ik zocht naar een systeem waarmee we de automatische sturingen van de installaties een solide basis konden geven, maar waarop alle met het internet verbonden apparaten op elk moment zijn in te prikken. Omdat KNX de breedste ondersteuning van fabrikanten en toepassingen kent, had dat systeem mijn voorkeur. De bediening is heel gebruiksvriendelijk, iedereen kan er mee overweg, ook onze drie jonge kinderen. Er is al zoveel voorgeprogrammeerd, dat we bijna geen gebruik hoeven te maken van de mobiele bedieningsapparaten. Alles werkt volautomatisch. We genieten met volle teugen van het comfort dat dit systeem ons bracht.”

Download PDF