JUNG KNX installatie werkt al 22 jaar feilloos, en is snel weer up-to-date!

4 likes Reageer als eerste! 15-05-2019
De familie Middelbrug kocht 22 jaar geleden een vrijstaande woning in Voorburg. Zij hebben deze niet alleen van binnen en van buiten prachtig verbouwd, maar gingen ook voor een ‘state of the art’ elektrotechnische installatie. Toen was ‘Smart’ echter nog lang geen algemeen bekende term. Zij kozen voor JUNG KNX, toen nog ‘Instabus/EIB’, dat was destijds één van de weinige mogelijkheden voor een gestandaardiseerde intelligente gebouwinstallatie. De familie Middelburg had toen al een bijzonder modern systeem. Dit jaar vonden zij het tijd voor vernieuwing. Niet omdat het systeem niet meer goed werkte, want na al die jaren draaide het nog steeds feilloos. Wel zijn er tegenwoordig nieuwe mogelijkheden en de familie Middelburg wil graag dat de installatie up-to-date is.

Onder de nieuwe functies valt een aanwezigheidssimulatie voor als de familie op vakantie is, tijdmeldingen op eenvoudigere wijze en de mogelijkheid tot bediening van de installatie met iPad of iPhone. De familie riep de hulp in van hetzelfde installatiebedrijf als 22 jaar terug, Intraco uit Leidschendam, alleen nu uitgevoerd door Kevin Correljé,en destijds door zijn vader Ruud.

De JUNG Smart Visu server
Alles wat nodig was om de installatie te moderniseren was de Smart Visu Server van JUNG. Hiermee kunnen de bestaande drie schakelklokken, een oude module voor aanwezigheidssimulatie en enkele logische bouwstenen vervallen. Met de SV Server worden namelijk heel gemakkelijk aanwezigheidssimulaties geprogrammeerd en kunnen schakeltijden in een handomdraai worden vastgelegd. 

Duurzaam
Een mooi feit aan dit systeem is dat alle 22 jaar oude componenten in dit project nog steeds gewoon werken. Alleen actoren die later ledverlichting moeten dimmen, zouden vervangen moeten worden. En dat komt niet doordat ze niet meer goed werken, maar gewoon omdat de techniek vooruitgegaan is en er destijds nauwelijks nog ledverlichting te krijgen was, laat staan de dimmers daarvoor. 

Modern bedienen
Ook de bedienpunten die destijds zijn gebruikt, uit het programma CD 500 alpine wit, in F 20 uitvoering, werken al ruim twintig jaar zonder problemen en zij kunnen gewoon blijven zitten. Met de JUNG SV Server en de geïntegreerde SV Control zijn de visualisatie en bediening op de iPad, snel geregeld. Bovendien kan de heer Middelburg nu zelf ook aanpassingen maken in de bediening. Zo heeft de familie Middelburg met weinig moeite ook nu weer een bijzonder modern systeem. Download PDF