Luchtkwaliteit in leefruimtes en zwembad altijd automatisch optimaal

1 like Reageer als eerste! 27-08-2018
Bij agrarisch kinderdagverblijf De Mukkenstal in Leunen kunnen kinderen naar hartenlust buiten spelen, ver weg van ‘de rook’ van het stedelijk gebied. Ook het binnenklimaat is hier schoon en fris, in tegenstelling tot de situatie bij veel andere kinderdagverblijven. De KNX-gebouwautomatisering stuurt in de gebouwen het ventilatiesysteem aan op basis van CO2-metingen. Daardoor is de luchtkwaliteit hier altijd onder controle en komt die nooit boven de grenswaarde uit.

In De Mukkenstal staat alles in dienst van de kinderen die er verblijven. Ook de techniek. Met CO2-gestuurde ventilatie, dimbare TL-verlichting en automatische vloerverwarming zorgt het automatiseringssysteem hier voor veiligheid en comfort. Ook in het Mukkenbad, het zwembad in het bijgebouw, waar de kinderen zwemles krijgen. In kinderdagverblijven is het vaak te warm en wordt er slecht geventileerd. CO2kan zich daardoor gevaarlijk ophopen. Dat kan leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid, infecties en concentratieproblemen.

Luchtkwaliteit altijd onder controle
Maar bij de Mukkenstal is de luchtkwaliteit altijd onder controle. Dankzij de KNX-gebouwautomatisering. Die stuurt in beide gebouwen de schakelingen van het ventilatiesysteem, maar ook van de verlichting en de verwarming. Sensoren meten in alle groeps- en slaapruimtes constant het CO2gehalte in de lucht en sturen aan de hand van de gegevens automatisch het ventilatiesysteem aan. Hoe meer kinderen zich in een ruimte bevinden en hoe hoger dus de CO2-waarde, hoe harder de ventilatie gaat draaien. De sensoren die de CO2 meten, meten tegelijkertijd ook de temperatuur in de ruimtes en geven via het KNX-systeem opdrachten aan het verwarmingssysteem om zich automatisch aan te passen aan de ingestelde waarden.

Download PDF