Nieuwbouwwoningen met Coviva Smarthome box

3 likes Reageer als eerste! 17-12-2018
Voor de bouwvakantie namen de bewoners van 12 nieuwbouwwoningen in Veen hun huis met domotica in gebruik. Maar pas na de vakantie vond de oplevering plaats. “Dat deden wij heel bewust. Mensen konden in die periode oefenen en experimenteren”, vertelt Joris Sleenhoff. “Toen we in september gingen opleveren, waren de bewoners gewend en konden wij vragen en wensen heel gericht beantwoorden. Het mooie is dat er niet één fout in het Coviva domoticasysteem te vinden was”

Joris Sleenhoff, bedrijfsleider bij Hoeflake Installatietechniek uit Hedel, is zeer te spreken over het eerste project dat zij met Coviva uitvoerden. Dit bouwproject van FLEX Home in Veen kende twee fases. De eerste fase werd al in 2017 opgeleverd. “In de eerste fase hebben we ook domotica toegepast, maar pas bij de bouw van de tweede fase konden we voor dit nieuwe domoticasysteem van Hager kiezen. En dat biedt enorm veel voordelen. De eenvoud en bedrijfszekerheid van Coviva is gewoon een stuk groter. Bovendien is Coviva gebaseerd op KNX, en daarmee erg toekomstvast”, zegt Sleenhoff.

Alles op kantoor voorbereiden

“Het feit dat een leerling-monteur en een stagiair praktisch het hele domoticasysteem kunnen programmeren en in gebruik stellen, zegt eigenlijk voldoende”, vindt Sleenhoff. “Het installeren van de componenten is gemakkelijk en gaat razendsnel. Ook omdat je de modules heel eenvoudig achter schakelaars of in inbouwdozen monteert. Vervolgens is het programmeren en in gebruik stellen echt een peulenschil. We hebben de programmering op kantoor al bijna volledig kunnen voorbereiden. Als dat gereed is, dan is het werk op de bouwplaats minimaal.”

Touch panel is zó 2010!

In de zomermaanden konden de bewoners in de 12 woningen naar hartenlust experimenteren en wennen aan het systeem. “In die ruim twee maanden werkte het systeem storingsvrij. Dat is al vrij bijzonder. Maar de mensen raken ook snel gewend aan de bediening op hun tablet of smart phone. De ontwikkelaar verwachtte eerst nog wel wat protesten, omdat we bij de bewoners in de eerste fase van het bouwproject een touch screen hadden geïnstalleerd. Maar een touch panel is zó 2010! Bediening met je eigen device heeft voor de meeste mensen toch de voorkeur. Bovendien hadden wij alle mensen vooraf goed geïnformeerd, onder meer via een voorlichtingsavond in de demo-ruimte op kantoor bij Hager, in ’s-Hertogenbosch.”

Het gemak van ‘plakschakelaars’

Behalve de componenten van Coviva paste Hoeflake Installatietechniek in de woningen ook de schakelaarseries van berker toe. Het gemak van de ‘plakschakelaars’ is in deze projecten bijzonder groot. “Wij lieten alle bewoners zelf bepalen waar zij de schakelaars wilden hebben. Als ze er een bij willen, of een schakelaar bij nader inzien toch willen verzetten, dan is dat snel gebeurd. Nu we het systeem hebben opgeleverd, kunnen de bewoners zelf de scenes aanpassen. Alleen als zij het systeem willen uitbreiden, bijvoorbeeld met de aansturing van zonwering, een kamerthermostaat of buitenverlichting, dan zal een installateur dat moeten doen. Maar omdat het systeem op KNX is gebaseerd, zijn de mogelijkheden voor uitbreidingen praktisch onbeperkt.”