Openluchtmuseum Arnhem

Like dit als eerste! Reageer als eerste! 01-02-2019
In Arnhem is begin oktober de vernieuwing van het entreegebouw van het Nederlands Openluchtmuseum officieel opgeleverd. De vernieuwing was nodig om plaats te bieden aan de ‘Canon van Nederland’. In opdracht van het museum is het souterrain van het entreegebouw omgebouwd tot vier museaal geconditioneerde ruimten. Daarbij zijn een extra groepsruimte en een auditorium ingericht. Op de begane grond zijn de entrees verplaatst en aanpassingen doorgevoerd aan onder andere de trappen, lift, keuken en winkel. Er zijn extra toiletten toegevoegd en op de verdieping boven de keuken zijn kantoren ingericht, waarmee een aantrekkelijke en toegankelijke ruimte is ontstaan voor bezoekers én medewerkers.

Tijdens de renovatiewerkzaamheden is het entreegebouw volledig gestript en opnieuw opgebouwd, inclusief de installaties, vertelt William van Bronkhorst, Projectleider bij Heijmans, die verantwoordelijk was voor alle werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties in dit project. “In het gebouw hebben we een nieuwe luchtbehandelings- en koelinstallatie aangebracht, inclusief bijbehorende regeltechniek. Daarbij hebben we de cv-installatie aangepast naar de nieuwe situatie. Op elektrotechnisch gebied hebben we onder andere een Cat6A-datainstallatie en een nieuwe brandmeld- en ontruimingsinstallatie aangebracht, evenals bijbehorende watermistinstallatie. Alle (nood)verlichting is uitgevoerd in LED, waarbij KNX-componenten intelligente sturing mogelijk maken. De bestaande beveiligingsinstallatie is uitgebreid en de laagspanningsinstallatie is vervangen, omdat hij niet meer in het benodigde vermogen kon voorzien. We hebben een nieuwe trafo geplaatst en de complete verdelerset vervangen, omdat aanpassing naar de huidige situatie niet mogelijk bleek.”

HOOFD- EN ONDERVERDELERS

Voor het ontwerp, de productie en de levering van de hoofdverdeler en negen onderverdelers deed Heijmans een beroep op Hager, waarmee het bedrijf al jarenlang succesvol samenwerkt. “Op basis van de installatieschema’s van Heijmans hebben wij het ontwerp voor de verdeelinrichtingen uitgewerkt en doorgerekend, conform de huidige wet- en regelgeving en rekening houdend met onder andere de beschikbare ruimtes, kortsluitstromen en gewenste zekeringswaarden”, vertelt Arjan Kluitenberg, Technisch Specialist bij Hager. “Na akkoord door Heijmans hebben we de definitieve tekeningen gemaakt en de hoofdverdeler gebouwd. De onderverdelers, waarin ook de KNX-componenten zijn geïntegreerd, zijn gebouwd door een Hager-gecertificeerde paneelbouwer.” De hoofdverdeler is uitgevoerd met uitrijdbare vermogensautomaten, vertelt hij, die het onderhoud aanmerkelijk vereenvoudigen. “Schakelaars kunnen in geval van calamiteiten worden vrijgeschakeld en ter plekke worden onderhouden, waarbij de gehele verdeler niet afgeschakeld hoeft te worden van het net.” De installatie is verzorgd door Heijmans. Bepaald geen sinecure, volgens Van Bronkhorst, onder andere vanwege de beperkte inbouwruimte in het museum. In februari 2017 is het entreegebouw opgeleverd, gevolgd door het ticketgebouw (maart), de museale ruimtes (september) en de hoofdverdeler (oktober).