Slimme aanwezigheidsmelders sturen verlichting, verwarming en ventilatie

Like dit als eerste! Reageer als eerste! 27-08-2018
Het ROC in Hengelo is gehuisvest in een voormalige ijzergieterij. Op de plek waar vroeger een paardenstal stond, staat sinds kort het gloednieuwe kantoor van de school. De twee gebouwen zijn met elkaar verbonden door een loopbrug. In het kantoor verbindt een gebouwbeheersysteem de elektrotechnische installatie en de klimaatinstallatie. De slimme KNX-aanwezigheidsmelders kregen meerdere taken. Ze dienen zowel voor de sturing van de verlichting als van het klimaat.

De vestiging van ROC Twente in Hengelo had in 2008 al een nieuw onderkomen gekregen. De monumentale fabriekshal van de voormalige Stork-gieterij  – een industrieel erfgoed van 1902 - werd behouden en kreeg een hoofdrol in het nieuwe complex. Aan weerszijden zijn nieuwe gebouwen opgetrokken. Vanwege de toename van het aantal studenten en medewerkers, groeide ook het nieuwe complex uit zijn voegen. Er moest een nieuw pand komen voor de ondersteunende ROC-diensten.

Functioneel én besparend
De installaties in het fraaie bijgebouw zijn zowel functioneel als besparend uitgevoerd. Een overkoepelend gebouwbeheersysteem zorgt dat de regelingen voor de klimaatinstallaties en die van de verlichting en andere elektrotechnische functies samenwerken en dat hun functioneren op één plek is uit te lezen. De aanwezigheidsmelders kregen in het ontwerp een belangrijke rol toegekend. Ze moesten de verlichting aansturen, maar ook de verwarming/koeling en de ventilatie. Daar was maar één oplossing voor: KNX. Alleen met dit automatiseringsprotocol waren de twee werelden te koppelen en werd multifunctionele inzet van de aanwezigheidsmelders mogelijk. Door toepassing van KNX-aanwezigheidsmelders en koppelingen tussen KNX, het verlichtings- en het klimaatsysteem, zijn alle systemen middels één kabel en één communicatieprotocol multifunctioneel aan te sturen. Gebruik makend van de voordelen van intelligent lichtmanagement en de slimme verbindingsoplossingen van KNX.

Download PDF