Thinka zet slimme woning in beweging met stemgeluid

Like dit als eerste! Reageer als eerste! 27-08-2018
CEO Gillian Tans van booking.com en Bond Chan, oprichter van hotelketen LiveZoku, wonen in een prachtig herenhuis in Amsterdam. Het is niet alleen een mooi huis, het is ook nog eens superslim. De woning kent een KNX-woning automatiseringssysteem waarin alle verlichting, de verwarming, de koeling, de ventilatie, de zonwering en de deur-intercom zijn geïntegreerd. Naast de gangbare bediening, kunnen de bewoners de installaties ook met gesproken woorden in actie laten komen.

Thinka en Alexa zijn de twee nieuwe huisgenoten van het gezin. Samen zorgen zij ervoor dat het huis doet wat de bewoners willen en al hun vragen beantwoordt. Thinka is het apparaat dat de KNX-woningautomatisering heel toegankelijk maakt voor de bewoners. Door Thinka kunnen ze alle apparaten in huis namelijk ook bedienen met hun stem. Thinka is hier gekoppeld met Alexa, de Amazon Echo stemassistent. Zij fluistert de gesproken wensen van de bewoners door naar Thinka. En Thinka fluistert die weer door naar het KNX-brein.

Niet meer dan logisch
Thinka is eigenlijk een heel logische toepassing volgens Gillian; “Steeds meer apparaten in huis hebben intelligentie, maar wie wil nu een app voor ieder apparaat afzonderlijk? Waarom is de gemiddelde auto slim en je huis nog niet? Je hoeft de verwarming en de lichten van je auto toch ook niet meer uit te zetten als je er niet in zit? Bovendien bespaart Thinka ook nog energie zonder verlies van comfort.” Ook voor hotels ziet Bond dat Thinka van toegevoegde waarde kan zijn; “Gasten kunnen zo in hun hotelkamer de gewenste sfeer creëren door simpelweg met hun stem de beschikbare functies te bedienen”. Voor de kinderen is er niets leuker dan alleen maar ‘Alexa, turn on Cinema’ te hoeven zeggen om de smart-tv hun favoriete film te laten spelen. Voor de ouders is het prettig om er met een simpel ‘Good night’ van verzekerd te zijn dat alle lampen in huis uitgaan en de deur op slot is.