Veel techniek op klein oppervlak Musa-gebouw Katendrecht

Like dit als eerste! Reageer als eerste! 27-08-2018
In 2015 kreeg het multifunctionele gebouw Musa Katendrecht een KNX-installatie in de 3 onderste verdiepingen. Een project waar veel techniek is gebruikt op een relatief klein oppervlak. Onder andere de energiebesparende verlichting in de sporthal deed de hersens van de installateurs flink kraken.

Het Musa-gebouw bestaat uit 2 torens met huurwoningen en een plint van 3 verdiepingen waar een school voor voortgezet onderwijs en een vmbo-school zijn gevestigd. Verder heeft Musa onder andere een sporthal die ook een wijkfunctie vervult. Meldingen van de brand- en de beveiligingsinstallatie, het mindervalidentoilet en storingen in het systeem zelf komen binnen op een touch paneel bij de receptie van de VO-school. Daarop is het systeem ook te bedienen, zoals verlichting en onderdelen van de W-installatie.

Energiebesparing in de sporthal
Een hobbel voor de installateurs om te nemen, was de verlichting in de sporthal. Om energie te besparen, kan het licht daar op 33, 66 of 100% sterkte branden. Als in de hal een voorstelling plaatsvindt, hoeft het licht niet zo fel te branden als wanneer er mensen sporten. Bij een inbraak moet de verlichting juist automatisch op 100% springen. Hiervoor werkten de installateurs met logische blokken en blokkades: is stand ‘33%’ inschakelt dan zijn de andere 2 uit, hetzelfde geldt voor de andere sterktes. Omdat niet elke schakelaar kan werken met logische blokken, moesten de installateurs vooraf goed uitzoeken welke componenten te gebruiken.

Download PDF